Εμβόλια. Να διδαχθούμε από το παρελθόν και να κάνουμε υπομονή

0
Γράφει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
Έχουν αρχίσει ήδη οι πανηγυρισμοί για το εμβόλιο που έρχεται και για τη λήξη της πανδημίας που θα φέρει, με βάση ένα δελτίο τύπου και πριν ολοκληρωθεί η φάσης 3 μελέτη.
Θα πρότεινα να διδαχθούμε από το παρελθόν και να κάνουμε υπομονή. Να μην ξανακάνουμε τα προηγούμενα λάθη μετάδοσης ψευδών προσδοκιών. Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε.
Δεν ξέρουμε αν το εμβόλιο προκαλεί ανοσία, δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία, δεν ξέρουμε αν εμποδίζει τη μετάδοση, δεν ξέρουμε αν είναι επαρκώς αποτελεσματικό σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο (ηλικιωμένους, άτομα με συννοσηρότητες), δεν ξέρουμε αν απαιτείται τακτικός επανεμβολιασμός και πόσο συχνά (πέρα των 2 αρχικών δόσεων). Δεν ξέρουμε καν πότε θα εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Πρέπει να δούμε επίσης πως θα εφαρμοστεί σε λογιστικό επίπεδο ο εμβολιασμός του πληθυσμού με ένα εμβόλιο που πρέπει να συντηρείται τους -70oC και να αποψύχεται λίγο πριν τη χρήση (5 ημέρες διάρκεια σε κοινές συνθήκες ψύξης – https://www.ndtv.com/…/pfizer-s-ultra-cold-covid-19…).
Δεν θα αναφερθώ σε ζητήματα ασφάλειας.
Πολλοί βιάζονται, και πάλι, αυτή τη φορά να βάλουν ημερομηνία λήξης της πανδημίας. Τα ίδια ακούγαμε τον Μάρτιο για φάρμακα και εμβόλια που θα έρχονταν το καλοκαίρι, και που πήραν παράταση για το Σεπτέμβριο (αφού πανηγυρίζαμε την επιτυχία του πρώτου lockdown), μετά για Δεκέμβριο, κ.ο.κ. Τα ακούσαμε με τους πανηγυρισμούς για τη ρεμδεσιβίρη, με αναφορές σε πειραματικά φάρμακα που υποτίθεται θα κυκλοφορούσαν άμεσα (τέτοιες παράλογες προσδοκίες παρουσιάστηκαν μέχρι και σε επίσημη συνέντευξη τύπου των αρχών την άνοιξη). Ψευδείς προσδοκίες για όλα (φαρμακευτικά και μη-φαρμακευτικά μέτρα), που ξέραμε ότι είναι ψευδείς αλλα τις προσφέραμε απλόχερα.
Το ότι θα βοηθήσει ένα εμβόλιο, ακόμη και μερικώς αποτελεσματικό, είναι βέβαιο. Το ότι θα σημάνει τη λήξη του προβλήματος της πανδημίας και την ανοσία αγέλης, είναι ακόμη αβέβαιο, και είναι σίγουρα αβέβαιο το πότε θα συμβεί αυτό. Μακάρι να συμβεί σύντομα και άμεσα. Ελπίζω πάντως το εμβόλιο να σημάνει την έναρξη του τέλους της υστερίας, που συναγωνίζεται σε επικινδυνότητα και σε αρνητικές επιπτώσεις τον ίδιο τον ιό.
Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τα δελτία τύπου των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν εμβόλια σε φάσης 3 μελέτew (δείτε εικόνα, πηγή: BMJ).
καντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

 

 

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Share.

Leave A Reply