ELPEN: Διεθνής καινοτομία από Έλληνες επιστήμονες

0

Πώς από ένα χώρο 25 τ.μ, η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία εξελίχθηκε σε πρότυπη φαρμακοβιομηχανία εντός και εκτός Ελλάδας, αφήνοντας τη σφραγίδα της στο θεραπευτικό πεδίο

Λένε πως η ζωή κάθε ανθρώπου είναι μια σειρά από τυχαία γεγονότα που εκτυλίσσονται με βάση την αλληλουχία του «αν…» και του «αν δεν…». Στην περίπτωση του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, ιδρυτή και προέδρου της κραταιάς ελληνικής φαρμακευτικής εταιρίας, ELPEN, τα «αν» και τα «αν δεν» αποτελούν τα δομικά υλικά της αλληλουχίας που συνθέτει τη ζωή του.

Αν δεν είχε εισαχθεί στη Φαρμακευτική, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί στην ίδρυση νέων φαρμακείων, αν δεν είχε αναγκαστεί να ψάξει για δουλειά στην Αθήνα, αν είχε προσληφθεί στην Abbott –και όχι στην Amgen- ως ιατρικός επισκέπτης, αν παρέμενε στην εταιρία και δεν επιχειρούσε το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή του, μια ζωή συνυφασμένη με την εταιρία ELPEN;

Τα «αν» και τα «αν δεν» πλέον αρχίζουν και τελειώνουν με μια σταθερά, την ELPEN: «Eίναι η 1η αμιγώς ελληνική εταιρία, και με διαφορά από τη δεύτερη. ”Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την Ελλάδα και για τις εξαγωγές μας;” αυτό είναι τώρα το μόνο ζητούμενο για μας» είχε πει ο κ. Πενταφράγκας, οραματιζόμενος τη δεύτερη δυναμική 50ετία της εταιρίας του.

pentafragkas

Μια εταιρία που ιδρύθηκε το 1965 και εξελίχθηκε σε πρότυπη φαρμακοβιομηχανία της εγχώριας αγοράς αλλά και εκπρόσωπο του ελληνικού φαρμάκου στο εξωτερικό.

Ορμώμενος από τον Έβρο ο νεαρός φαρμακοποιός παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ιδρύσει δική του εταιρία – την οποία μάλιστα ονόμασε ELPEN, από τη συντομογραφία του ονοματεπώνυμου της συζύγου του, Ελένης Πενταφράγκα. «Ίδρυσα την ELPEN σε ένα χώρο 25 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Παρασκεύαζα γενόσημα αντιβιοτικά» περίγραφε ο κ. Πενταφράγκας το ξεκίνημά του σε μια εκδήλωση επετειακή για τα 50χρονα της εταιρίας.

Το 1972 ολοκληρώνεται η παραγωγική μονάδα στο Πικέρμι. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της ELPEN εμπλουτίζεται με βιταμίνες και καρδιολογικά φάρμακα. Ο πρόεδρος της επιδεικνύει επιχειρηματικά αντανακλαστικά συνάπτοντας σημαντικό αριθμό συμφωνιών παρασκευής φαρμάκων με πολυεθνικές. Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 η ΕΛΠΕΝ βρίσκεται μέσα στις 50 πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας. Η άνοδος της εταιρίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τον πρόεδρο της να αναζητεί συνεχώς τα επόμενα «blockbuster» φάρμακα και τις πιο δυνατές συμφωνίες.

elpen production

Σήμερα η ΕΛΠΕΝ απασχολεί 900 εργαζομένους. Εφαρμόζοντας τις υψηλότερες παραγωγικές προδιαγραφές και τους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους, δραστηριοποιείται σε όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, κατέχοντας ηγετική θέση στους τομείς της Καρδιολογίας και της Πνευμονολογίας.
Μετρώντας ήδη 210.000.000 συσκευασίες που έχουν παραχθεί στην υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα της στο Πικέρμι, η ELPEN συνεχίζει την ανοδική της πορεία με γνώμονα την προσφορά στον άνθρωπο, την κοινωνία, την απασχόληση και την εθνική οικονομία.

Έντονη η σφραγίδα της εταιρίας στο θεραπευτικό πεδίο αλλά και στην καινοτομία

Η δεκαετία του 1990 σηματοδοτεί τη ραγδαία ανάπτυξη της ELPEN, που της χαρίζει τη 13η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 250 φαρμακευτικές εταιρείες. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της διευρύνεται με αρκετά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ενώ εμπλουτίζεται με πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Στο χαρτοφυλάκιό της απαντώνται τρία «δυνατά» φάρμακα: ένα αντιελκωτικό (ομεπραζόλη), ένα αντιαναιμικό σκεύασμα (σκεύασμα σιδήρου το οποίο κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά για τρίτη δεκαετία) και ένα υπολιπιδαιμικό (σεριβαστατίνη), προϊόν κοινού marketing με τη γερμανική Bayer.

Το 1997 η εταιρία θέτει σε λειτουργία νέα μονάδα παραγωγής με τεχνολογία αιχμής για ενέσιμες κεφαλοσπορίνες, όπου παρασκευάζονται φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση.

Η δεκαετία του 2000 σηματοδοτεί μια δυναμική επέκταση στο ερευνητικό πεδίο καθώς ιδρύεται το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο. Μάλιστα το Κέντρο έχει λάβει αριστείο έρευνας από τον κορυφαίο καρδιοχειρουργό, Sir Magdi Yacoub. Αποτελεί δε, εκτός από απτή απόδειξη της επιστημονικής καινοτομίας, και μια ζωντανή και συνεχής απόδειξη της διάθεσης των ανθρώπων της ELPEN για προσφορά. Όπως είχε σημειώσει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, «είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη αυτό το Κέντρο για το πώς η ευρύτερη υποχρηματοδότηση της υγείας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όχι μόνο δεν ανέκοψε, αλλά εντατικοποίησε τις ερευνητικές δραστηριότητες της ELPEN, προωθώντας ταυτόχρονα τη δημιουργική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».

elpen ereunaa

Λίγο πριν τη συμπλήρωση των 45 χρόνων ζωής της η εταιρία κατατάσσεται στην 8η θέση στην εγχώρια αγορά των 400 ελληνικών και αλλοδαπών φαρμακευτικών εταιριών, αλλά στην 1η θέση των αμιγώς ελληνικών.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 η ΕΛΠΕΝ έχει θυγατρική εταιρία στη Γερμανία απασχολώντας 30 επαγγελματίες και διεκδικώντας μερίδιο στο φαρμακευτικό πεδίο της χώρας. Συνολικά η εταιρία εξάγει φάρμακα σε 60 χώρες παγκοσμίως και σε 27 ευρωπαϊκές, με τον τζίρο των εξαγωγών της να έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2006 έως σήμερα από 12 εκατ. ευρώ σε 25 εκατ. ευρώ.

«Εξυπακούεται ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν από μόνα τους, αλλά με τη συμβολή όλων όσοι εργάζονται στην εταιρία και συμβάλλουν καθημερινά στην πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων μας» λέει ο κ. Πενταφράγκας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εταιρίας και σε μία περίοδο όπου η ελληνική οικονομία έχει κλονιστεί δραματικά, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕΝ υπογραμμίζει ότι «ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την εθνική οικονομία, αλλά και για την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα της χώρας, τον Έλληνα πολίτη και την προστασία του πολύτιμου αγαθού της Υγείας».

ELPEN formopen

Διεθνής καινοτομία διά χειρός Πενταφράγκα

Αιχμή των εξαγωγών της ELPEN αποτελεί σήμερα το Elpenhaler, μια συσκευή για τη φαρμακευτική αγωγή ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα που εφηύρε ο κ. Πενταφράγκας. Στην Ελλάδα διατίθενται περίπου 500.000 συσκευές τον χρόνο, ενώ υψηλοί στόχοι έχουν τεθεί και για τις χώρες όπου εξάγεται. «Φάρμακο σημαίνει ακριβής δοσολογία, κι αυτό ακριβώς επέτυχα με την πατέντα μου. Το ζητάνε όλες οι εταιρίες. Στιγμές στιγμές ακόμη κι εγώ απορώ με τον εαυτό μου, που είχε τόση… επιτυχία η συσκευή» έλεγε με συγκρατημένη περηφάνια για το δημιούργημά του αλλά και συγκινημένος για το αποτέλεσμα ο κ. Πενταφράγκας σε παλαιότερη εκδήλωση στο Ερευνητικό Κέντρο της φαρμακοβιομηχανίας. Πλέον η συσκευή προστατεύεται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη, έχει εγκριθεί σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και κυκλοφορεί μέχρι στιγμής σε οκτώ χώρες αποτελώντας ένα σημαντικό «όπλο» για τη σωστή θεραπεία του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

elpen ereunitiko kedro

H ΕΛΠΕΝ με αριθμούς

  • 51 χρόνια λειτουργίας
  • 900 εργαζόμενοι
  • 95 σκευάσματα σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες, 495 άδειες για 112 προϊόντα που περιέχουν 293 φαρμακευτικές μορφές
  • Έχει στηρίξει 120 ερευνητικά προγράμματα, 120 υποτροφίες, 226 δημοσιεύσεις, 130 διατριβές
  • το 6% του τζίρου της επενδύεται σταθερά στην έρευνα και ανάπτυξη
  • 30 σκευάσματα εξάγονται σε 60 χώρες
  • Της Παναγιώτας Καρλατήρα
  • http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/afieromata/310157-elpen-diethnis-kainotomia-apo-ellines-epistimones
Share.

Leave A Reply