Εκλιπαρούν για γιατρούς οι νεφροπαθείς στο Αγρίνιο

0

Κραυγή αγωνίας αρθρώνουν οι αιμοκαθαρόμενοι στο Αγρίνιο, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η μονάδα, αν και είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες πανελλαδικά με τεράστιο όγκο περιστατικών, υπολειτουργεί αφού στο δυναμικό της βρίσκονται μόνο ένας μόνιμο νεφρολόγος και μια επικουρική γιατρός, η σύμβαση της οποίας, μάλιστα, λήγει τους επόμενους 2-3 μήνες.

Προς το παρόν η κλινική λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού, που, όμως, έχει φτάσει στα όριά του ενώ έκδηλη είναι η αγωνία των ασθενών που αναρωτιούνται αν θα βγουν ζωντανοί…

«Ολόκληρος νομός και να μην υπάρχουν νεφρολόγοι;» λένε οργισμένοι οι νεφροπαθείς, εκφράζοντας παράλληλα τα παράπονά τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου που αρκείται σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για δήθεν πρόσληψη επικουρικών νεφρολόγων.

«Τι να σου κάνουν οι γενικοί γιατροί; Θέλουμε νεφρολόγους. Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ κάνουμε το σταυρό μας να μην μας συμβεί κάτι κακό» αναφέρουν οι απελπισμένοι αιμοκαθαρόμενοι που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα και εύχονται να μην παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, αφού είναι γνωστή και η έλλειψη καρδιολόγων, που απαιτείται να καλύπτουν την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

«Είμαστε αγκαλιά με το θάνατο κάθε μέρα» αναφέρει τρεμάμενη μια γυναίκα ενώ ένας ηλικιωμένος δίπλα της συμπληρώνει «Έχει πεθάνει κόσμος εδώ μέσα και σε λίγο θα πεθάνουμε και άλλοι. Είναι ντροπή και αίσχος στην Ελλάδα του 2015 να μην υπάρχει ένας γιατρός για εμάς».

Εξίσου σοβαρές είναι οι καταγγελίες για την παντελή έλλειψη θέρμανσης στη Μονάδα. Τους χειμερινούς μήνες  οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρνουν ακόμη και κουβέρτες από το σπίτι τους για να μην ξεπαγιάσουν.

«Δεν μας φτάνουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουμε, ερχόμαστε εδώ και τρέμουμε από το κρύο» λένε οι αγανακτισμένοι νεφροπαθείς.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, μέσω του εκπροσώπου τους, κ. Στ. Μερμίγκη, ζητούν άμεσα να πληρωθεί τουλάχιστον η κενή οργανική θέση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, προκειμένου να λειτουργήσει με στοιχειώδη επάρκεια και να σταματήσει επιτέλους το παράδοξο του ενός συντονιστή διευθυντή και για τις δυο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

«Οι εργαζόμενοι νοσηλευτές είμαστε στο “κόκκινο”. Μας οφείλονται εκατοντάδες ρεπό, δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε άδεια ούτε καν να αρρωστήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε  και αυτούς τους ανθρώπους αβοήθητους στην τύχη τους…» δηλώνει ο κ. Μερμίγκης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην επαναπροκήρυξη 104 θέσεων για επικουρικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, δεν προβλέπεται κάποια θέση νεφρολόγου για το Αγρίνιο, παρά μόνο δυο θέσεις επικουρικών καρδιολόγων.

Όπως είναι φυσικό, την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές δομές υγείας που «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια στις γύρω περιοχές.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το νοσοκομείο Αγρινίου καλείται αυτή τη εποχή να γνωμοδοτήσει για το εάν έχει τη δυνατότητα να διασυνδεθεί επιστημονικά με υπό ίδρυση ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης…

Share.

Leave A Reply