Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. Προσβλητικό spot για τους παιδίατρους από την Γ.Γ.Ι.Φ.

0

Με απορία και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από μέλη μας και διαπιστώσαμε και οι ίδιοι την παραγωγή και κυκλοφορία τεσσάρων σποτ για την τηλεόραση και το διαδίκτυο, τα οποία αποτελούν μέρος της καμπάνιας που ανέλαβε η ΓΓΙΦ και αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση. Τα σποτ αυτά κατά την ενημέρωση βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία συγκεντρώθηκαν από ομάδα ερευνητών της ΓΓΙΦ. Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας κα Φωτεινή Κούβελα: «Στόχος των σποτ που ετοίμασε η ΓΓΙΦ, είναι να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία των κοινωνικών συνθηκών, στις οποίες δε θα μπορεί πια να ευδοκιμήσει η σεξουαλική παρενόχληση».
Στα ανωτέρω αναφερόμενα σποτ, εκτός των άλλων, παρουσιάζεται η σεξουαλική παρενόχληση μιας μητέρας από τον παιδίατρο του παιδιού της, μετά από την κλινική εξέταση του παιδιού. Κατά το ιστορικό του σποτ, ο παιδίατρος βγάζει έξω από το εξεταστήριο το παιδί και παρενοχλεί σεξουαλικά τη μητέρα του, η οποία εμφανίζεται ως άβουλο πλάσμα αποδεχόμενη αδιαμαρτύρητα τις πράξεις του.
Ποικίλα ερωτηματικά λοιπόν μας δημιουργήθηκαν από τα σποτ αυτά, πέραν από το μέρος των μηνυμάτων που εκπέμπονται όταν οι λήψεις γίνονται κατά τρόπο που φαίνεται (σκηνοθετική αδεία) ότι η κάμερα είναι κρυμμένη και παρακολουθεί παράνομα τα τεκταινόμενα, πράγμα που παραπέμπει σε αποδοχή και αποενοχοποίηση της παράνομης παρακολούθησης απόρρητων προσωπικών δεδομένων. Από την άλλη παρουσιάζονται σύγχρονες και μοντέρνες γυναίκες ως άβουλα πλάσματα, τη στιγμή μάλιστα που ουδεμία σχέση υπερίσχυσης του ιατρού στη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να υπάρξει.
Πρώτα απ’ όλα και παρά τις διαβεβαιώσεις της ΓΓΙΦ ότι τα συγκεκριμένα σποτ ερείδονται επί πραγματικών περιστατικών, εμείς αμφιβάλουμε περί του πραγματικού των γεγονότων ή των καταγγελθέντων, κυρίως όσον αφορά το θέμα των παιδιάτρων. Όμως ακόμα και σε περίπτωση που πραγματικά συνέβησαν τα περιστατικά (αλήθεια σε πόσα τέτοια περιστατικά αναφέρεστε; Είναι περισσότερα του ενός;), όπως στο σποτ αναφέρονται, γιατί άραγε δεν παρεπέμφθη ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών συμβουλίων του αρμόδιου Ιατρικού Συλλόγου ο επίορκος δράστης προκειμένου να λογοδοτήσει περί της παρανόμου συμπεριφοράς του; Εξ όσων έχουν πέσει στην αντίληψή μας ουδέν περιστατικό μέχρι σήμερα έχει παραπεμφθεί ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων και πιθανός ισχυρισμός περί της απαραίτητης εγκλήσεως εκ μέρους του παθόντος ουδεμία αληθοφανή εξήγηση μπορεί να αποτελέσει, αφού η παθούσα εν προκειμένω εμπιστεύθηκε το «μυστικό» της σε τρίτους (ερευνητές του ΓΓΦΕ), με την ίδια ευκολία θεωρούμε ότι θα το εμπιστευόταν και προς τα αρμόδια πειθαρχικά ή δικαστικά όργανα. Περαιτέρω βέβαια απορία μας δημιουργήθηκε από την επιλογή του συγκεκριμένου επαγγελματία και συγκεκριμένα του παιδιάτρου, αφού η κοινή λογική μας υποδεικνύει ότι σε άλλους επαγγελματικούς κύκλους η παράνομη πράξη της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι πιθανότερο και προσφορότερο να παρουσιαστεί. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο παιδίατρος δεν εξετάζει ενήλικες και είναι σε εργασιακό περιβάλλον τέτοιο που του στερεί πλήρως την ελευθεριότητα των πράξεών του.
Αυτό όμως το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως εμάς ως ασκούντες την παιδιατρική, είναι κυρίως η βλάβη που δημιουργείται με το συγκεκριμένο σποτ στη σχέση μεταξύ ιατρού και οικογενείας. Αποκομίζει ο θεατής, υπό την φερεγγυότητα και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη προς το κράτος, ότι και οι παιδίατροι είναι πρόσωπα αφερέγγυα και ουδεμία εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε προς το πρόσωπό τους. Διαταράσσεται με τον τρόπο αυτό η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, συμπαρασύροντας στην γενική δυσπιστία πλήθος αμφιβολιών και επιφυλάξεων, λχ μήπως άραγε ο παιδίατρος (αφού περιγράφεται με τον τρόπο που αυτό γίνεται στο σποτ) θέλει να κάνει εμβόλιο στο παιδί μου για να πάρει κάποια προμήθεια, μήπως μου ζητά ιατρικές εξετάσεις επειδή έχει οικονομικό όφελος κ.ο.κ.
Είναι ντροπή, άστοχο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία να παρουσιάζονται τέτοια βίντεο σε σχέση με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ότι δηλαδή κατά την διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης βλέπουν διεστραμμένα ερωτικά το ανθρώπινο σώμα, την στιγμή μάλιστα που η κλινική εξέταση απαιτεί την φυσική επαφή γιατρού και εξεταζόμενου ακόμα και σε σημεία που μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία, ντροπή και άγχος πολλές φορές. Πιστεύουμε ότι διακινδυνεύετε ασφαλείς κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες όταν θέτετε σε αμφισβήτηση το κεκτημένο αίσθημα εμπιστοσύνης των εξεταζόμενων προς τον Λειτουργό Υγείας γιατρό.
Ακόμα σοβαρότερες όμως είναι οι συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των ίδιων των παιδιών, αφού σίγουρα θα δουν το σχετικό σποτ και θα αναρωτηθούν αν άραγε το ίδιο περιστατικό συνέβη και στη δική τους μητέρα, δημιουργώντας ανασφάλεια στον κύκλο της ίδιας της οικογένειας, αλλά και προς τον ίδιο τον παιδίατρό τους. Είναι εντελώς εσφαλμένη η προσέγγιση του θέματος ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά τα οποία αποτελούν τον πλέον ευαίσθητο ψυχολογικά πληθυσμό μας.
Η παρούσα παρέμβασή μας δεν πρέπει να εξετασθεί με την εύκολη και πρόχειρη απόδοση ότι κινείται από συντεχνιακή προσέγγιση, αλλά μόνο από το υπέρτατο καθήκον μας ως επιστήμονες υγείας. Πιθανά περιστατικά όπως αυτά που περιγράφονται στο επίμαχο σποτ, την αλήθεια των οποίων αμφισβητούμε είτε ως προς την ύπαρξή τους, είτε ως προς την αλήθεια των καταγγελλομένων, πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά προς κολασμό παρομοίων ενεργειών. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργούμε μείζονα προβλήματα όταν τείνουμε προς εξάλειψη ενός παράνομου φαινομένου.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, είναι δυνατό οι παιδίατροι ως κλάδος να κατηγορηθούν δικαίως ή αδίκως για πράξεις ή παραλείψεις τους. Επειδή όμως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εμπλέκονται πιθανές επιπτώσεις επί της ψυχολογίας των μικρών παιδιών και της σχέσης εμπιστοσύνης της οικογένειας προς τον ιατρό των παιδιών της, σας καλούμε άμεσα όπως ανακαλέσετε το σχετικό σποτ για όσους λόγους μέχρι εδώ σας αναφέρουμε, μειώνοντας κατά το δυνατό τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στον παιδικό πληθυσμό.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ένωσή μας, όπως και όλοι εμείς οι Λειτουργοί Υγείας, καταδικάζουμε απερίφραστα την σεξουαλική παρενόχληση, απ’ όπου κι αν αυτή εκπορεύεται και συστήνουμε σε αυτούς που την υφίστανται (άντρες ή γυναίκες), να την καταγγέλλουν άμεσα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Νταλούκας Δημήτριος Φούσκας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣ-ΓΓΙΦ

Share.

Leave A Reply