Διαμαρτυρία ομάδας ιατρών μελών του Ι.Σ.Α.

3
Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έθεσε υπό την αιγίδα του Συνέδριο Ομοιοπαθητικής (17ο  Πανελλήνιο) στις 18-20 Μαρτίου 2016. Ως μέλη του Ι.Σ.Α. και ως ιατροί επιστήμονες  αισθανόμαστε ιδιαίτερα προσβεβλημένοι όταν ο ιατρικός σύλλογος που μας εκπροσωπεί  θέτει υπό την αιγίδα του και άρα συνάδει με συνέδρια των οποίων το περιεχόμενο δεν έχει επιστημονικότητα.
Η Ομοιοπαθητική δεν αποτελεί αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα και κανένας από τους νόμους της δεν έχει επιστημονικό έρεισμα και δεν  συμβαδίζει  με την ιατρική.  Είναι κρίμα η ιατρική του 21ου αιώνα να γυρνάει πίσω στην μεθοδολογία της ιατρικής του Μεσαίωνα και να ασπάζεται τις δοξασίες του Hahnemann. Οι εναλλακτικές θεραπείες, όσο και να προσπαθούν  να τις ντύσουν με επιστημονικό περικάλυμμα, παραμένουν οι ίδιες μεσαιωνικές και  παγανιστικές πρακτικές. Έχετε διαβάσει τα materialmedica (ομοιοπαθητικές φαρμακολογίες) να δείτε τι θεραπεύει η Ομοιοπαθητική και πώς; Γνωρίζετε ότι μεταξύ των ομοιοπαθητικών φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται και τα αηδή “νοσώδη” (εκχυλίσματα καρκινικών ιστών, εκκρίσεις γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας, φυματιωδών σπηλαίων κ.τ.λ.); Ξέρετε ότι ισχυρίζονται πως μπορούν να θεραπεύσουν  ακόμα και την ζήλεια με ομοιοπαθητικά φάρμακα; (George Vithoulkas, Classical Homeopathy for Anxiety & Jealousy. Groma Publishers Baar, Switzerland, 2004, p. 47-48).
‘Oσο περισσότερα διαβάζει κανείς γι’ αυτήν την περίφημη Ομοιοπαθητική, τόσο περισσότερο εκπλήσσεται που την ασπάζονται επιστήμονες και ακόμα περισσότερο εκπλαγήκαμε εμείς ως γιατροί που  διαπιστώσαμε ότι ο Ι.Σ.Α.  έθεσε συνέδριο υπό την αιγίδα του.
Η αδιαφορία και η επικρότηση των ψευδοεπιστημών ενισχύει την γιγάντωσή τους η οποία μετά δύσκολα γκρεμίζεται.
Ο Ι.Σ.Α. έχει χρέος να προστατεύει όχι μόνο τον πληθυσμό από ψευδοεπιστήμες (εναλλακτικές θεραπείες) αλλά και την ίδια την επιστήμη και την αλήθεια. Θα έπρεπε λοιπόν με ανακοινώσεις του να ενημερώνει τον κόσμο. Μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έγινε  το 1997 όπου ορίστηκε επιτροπή για να μελετήσει και να βγάλει πορίσματα γι’ αυτές. Μετά από σχετική μελέτη την οποία παραθέτουμε, οι εναλλακτικές θεραπείες χαρακτηρίστηκαν ως ΑΝ.ΘΕ.Μ (Ανορθόδοξες Θεραπευτικές Μέθοδοι). Επισυνάπτουμε την δημοσίευση αυτής της μελέτης καθώς και την  δημοσίευση του τότε Προέδρου του Ι. Σ. Α. Κων. Οικονόμου το 1996, o οποίος, όταν εκλήθη να συμμετάσχει σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία θα συμμετείχε και ομοιοπαθητικός, αρνήθηκε  να λάβει μέρος επί της βάσεως ότι <<…η  Ομοιοπαθητική δεν αποτελεί επιστήμη και κατά συνέπεια ο όποιος εκπρόσωπός της δεν είναι επιστήμων…>>.
Παρακαλούμε τον Ι.Σ.Α. να μην θέτει  το κύρος της επιστημονικότητάς του υπό αμφισβήτηση και να μην υποβαθμίζει τις επιστημονικές γνώσεις που αποκτήθηκαν με τεράστια συστηματική μελέτη και ερευνητική εργασία και που οδήγησαν στα εκπληκτικά επιτεύγματα της σύγχρονης Ιατρικής.
Επίσης παρακαλούμε τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α. όπως μας γνωστοποιήσει στα emailμας την επίσημη θέση του Ι.Σ.Α. σχετικώς με το περιεχόμενο της παρούσας διαμαρτυρίας μας.
Να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας με απόφαση του έχει συστήσει επιτροπή από ομοιοπαθητικούς  ως επί το πλείστον, προκειμένου να αναγνωριστεί η ομοιοπαθητική ως επίσημη ιατρική πράξη. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας όπως μπορείτε να διαπιστώσετε (εσωκλείουμε την ένσταση). Θα θέλαμε ως σύλλογος επιστημών ιατρών που μας εκπροσωπεί,  να εκφράζατε και εσείς την δυσαρέσκεια μας.
Το ακόλουθο έγγραφο αποτελεί διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ του Ι.Σ.Α. και δεν έχει σκοπό να θίξει την τιμή και την υπόληψη κανενός.
Οι ιατροί:
 1. Τουμανίδης Σάββας Καθηγητής Θεραπευτικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών stoumani@med.uoa.gr
 2. Μαρία Φαμέλη- Παυλάκη, Ιατρός, Παθολογοανατομος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών famelipavlaki@yahoo.gr
 3. Λαλιώτη Κωνσταντίνα Βιοπαθολόγος lalioticon@gmail.com
 4. Παπαζάχου Ουρανία Καρδιολόγος ranpapaza@yahoo.gr
 5. Π . Χριστόδουλος Χατζηθανάσης Οφθαλμίατρος option@gmail.com
 6. Γεώργιος Χατζηθανάσης  Οφθαλμίατρος hajigeo@hotmail.com
 7. Κίκιλης Παναγιώτης Νεφρολόγος kpankik@gmail.com
 8. Ευθυμία Πόζιου Ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής efpoziou@yahoo.gr
 9. Καραζέρης Χρήστος    Παθολόγος  2109763716 karazerisxristos@gmail.com
 10. Σπερδούλη Νικολέτα Βιοπαθολόγοςnikoletta@yahoo.gr
 11. Κώστα-ΜπουσδέκηΆννα Δερματολόλος- Αφροδισιολόγος dermato@gmail.com
 12. Παλιάκη Μαρία Ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής maripaliak@gmail.com
 13. Βάκρος Διονύσιος Οφθαλμίατρος dvakros@hotmail.com
 14. Κυρίκου Λένα Βιοπαθολόγοςlenakirikou@gmail.com
 15. Γουρνά Χρυσούλα Βιοπαθολόγοςn080601@otenet.gr
 16. Μαρίνα Μανδηλάρα Ειδικός Παθολόγος mmandilaranana@gmail.com
 17. Γκατζώνης Στυλιανός Νευρολόγος sgatzon@med.uoa.gr
 18. Καμπέσης Γεώργιος Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος gkampessis@yahoo.gr
 19. Σταματάκη – Φούσα Αναστασία Μικροβιολόγος info@medicity.gr
 20. Σοράνογλου Βασίλειος Ορθοπεδικός Vassora78@gmail.com
 21. Μακρής Μιχαήλ Αλλεργιολόγος mmakris.allergy@gmail.com
 22. Νούτσης Κωνσταντίνος Δερματολόγος cwnoutsis@gmail.com
 23. Mάνεσης Εμμανουήλ Παθολόγος –Ηπατολόγος emanesis@gmail.com
 24. Τριανταφύλλου Νικόλαος Νευρολόγος niktriantaf@gmail.com
 25. synedrio-omoiopathitiki-2016

 26. 17o Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

 27. 21. 11. 96 ΙΣΑ

 28. ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Share.

3 Σχόλια

 1. Για την διαδικασια αναγνωρισης της ομοιοπαθητικης «ιατρικής» που δρομολόγησε ο ιατρος-υπουργος κ.Ξανθος,μπορουν και πρεπει να γινουν οι ενδεικνυόμενες αναφορες-καταγγελίες προς τα καθεκαστα αρμοδια όργανα της Πολιτείας και τους αρμοδιους Ιατρικους Επαγγελματικους Φορεις,λαμβανοντας ,μεταξυ αλλων,σοβαρα υποψιν ότι ήδη το θεμα της διερευνησης της ομοιοπαθητικής «ιατρικής», σε σχεση με την επιστημονικη τεκμηριωση της και τη σχεση της με το θεσμικο πλαίσιο άσκησης της Ιατρικής στην Ελλαδα, εχει ανατεθει σε ειδικη προς τουτο Επιτροπη του ΚΕΣΥ του Υπουργειου Υγειας πολυ πριν τη συσταση της «Ομαδας Εργασιας Ομοιοπαθητικων-Συνεργατων του Υπουργου» που προβλεπει η αποφαση του κ.Ξανθου.Ουσιαστικά και τυπικα ο κ.Ξανθος ενηργησε τουλαχιστον παρατυπα ως Οργανο Διοικησης και αντιδεοντολογικα ως Ιατρος,παρακαμπτοντας την Επιτροπη αυτη αλλα και τους Ιατρικους Συλλογους(ΙΣΑ,κ.α) που κινησαν τη διαδικασια παραπομπης του θεματος στο ΚΕΣΥ,πολυ περισσοτερο οταν οι προτασεις αυτης της «Ομαδας Εργασιας» οριζεται να διαβιβασθουν οχι στην εν λογω Επιτροπη του ΚΕΣΥ αλλα κατευθειαν στο Τμημα Επαγγελματων Υγειας του Υπουργειου.

  Επισης καθισταται ιδιαίτερα απαραίτητη και ουσιωδης η διερεύνηση των εκπαιδευτικων,κτλ δραστηριοτητων της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής(ΕΕΟΙ) απο το 1975 μεχρι και σημερα και συγκεκριμενα:

  -κατα ποσον έχει νόμιμο δικαίωμα μια Ιατρικη Επιστημονικη Εταιρεία,οπως η ΕΕΟΙ, να δραστηριοποιειται ως Ιδιωτικός Φορεας Εκπαιδευσης (εν προκειμενω σε αυτη την ιδια την ασκηση της Ιατρικής ) χωρις να εχει συστησει πρωτα καποιο προβλεπόμενο ,εκαστοτε,απο το Νόμο ιδιωτικο Φορεα Εκπαιδευσης,οπως ΙΕΚ,ΚΕΚ,Εργ.Ελευθερων Σπουδών,κτλ και χωρις να εχει και την αναλογη έγκριση απο τον αρμοδιο Ιατρικο Συλλογο,αφου προκειται για εκπαιδευση που αφορα άσκηση ιατρικου επαγγελματικού έργου

  -κατα πόσον εχει δικαίωμα μια Ιατρικη Επιστημονικη Εταιρεια,οπως η ΕΕΟΙ,εφοσον μαλιστα δεν εχει συστησει νομιμο φορεα ιδιωτικης εκπαιδευσης, να εισπραττει τις τελευταιες δεκαετιες διδακτρα ,πολυ υψηλά μαλιστα,απο τους μαθητες της ,να καταβαλλει αμοιβες στους διδασκοντες,και να οικειοποιειται ορολογία αρμοζουσα σε αναγνωρισμενους Δημόσιους και Ιδιωτικους φορεις εκπαιδευσης (αποφοιτοι, διπλωμα, πτυχιο,κτλ)

  -με ποιο τροπο φορολογηθηκε και φορολογειται μεχρι σημερα τοσον η Εταιρεια αυτη όσον και οι διδασκοντες για το διδακτικο τους εργο απο το 1975 μεχρι και σημερα

  -κατα ποσον συναδει με Ιατρικη Επιστημονικη Εταιρεια να εχει διαμορφωσει το ιατρικο ιδεολογικο και το εκπαιδευτικο της πρόσωπο με βαση ένα και μονον προσωπο,που όχι μονον δεν είναι ιατρός αλλα και δημοσια και ρητα εχει υποστηριξει ότι «η συμβατική ιατρική δεν μπορει να διεκδικήσει τον τιτλο της Επιστήμης»(Επισημο Περιοδικό της ΕΕΟΙ «Ομοιοπαθητική Ιατρική»,σελ.37,Ιούλιος 2001)

 2. Δειτε και την αρ.πρωτ. 1258/23-06-2016 Αποφαση του Πανελληνιου Ιατρικου Συλλόγου, βασει της οποιας ειναι παρανομη και η απονομη μετεκπαιδευτικων τιτλων απο Επιστημονικη Ιατρικη Εταιρεια ,οπως το ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ απο την Ελληνικη Εταιρεια Ομοιοπαθητικής Ιατρικής(Ε.Ε.Ο.Ι).Σχετικα οι ιστοσελιδες της ΕΕΟΙ: http://www.homeopathy.gr/homeopathy/homeopathy-education-09-10.html και http://www.homeopathy.gr/iatrikos_syllogos.html

 3. ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

  Προσφατα ενεργοποιηθηκαν οι διαδικασιες για την αναγνωριση της Ομοιοπαθητικης στο Υπουργειο ΥΓειας

  Για την διαδικασια αναγνωρισης της ομοιοπαθητικης «ιατρικής» που δρομολόγησε ο ιατρος-υπουργος κ.Ξανθος,μπορουν και πρεπει να γινουν οι ενδεικνυόμενες αναφορες-καταγγελίες προς τα καθεκαστα αρμοδια όργανα της Πολιτείας και τους αρμοδιους Ιατρικους Επαγγελματικους Φορεις,λαμβανοντας ,μεταξυ αλλων,σοβαρα υποψιν ότι ήδη το θεμα της διερευνησης της ομοιοπαθητικής «ιατρικής», σε σχεση με την επιστημονικη τεκμηριωση της και τη σχεση της με το θεσμικο πλαίσιο άσκησης της Ιατρικής στην Ελλαδα, εχει ανατεθει σε ειδικη προς τουτο Επιτροπη του ΚΕΣΥ του Υπουργειου Υγειας πολυ πριν τη συσταση της «Ομαδας Εργασιας Ομοιοπαθητικων-Συνεργατων του Υπουργου» που προβλεπει η αποφαση του κ.Ξανθου.Ουσιαστικά και τυπικα ο κ.Ξανθος ενηργησε τουλαχιστον παρατυπα ως Οργανο Διοικησης και αντιδεοντολογικα ως Ιατρος,παρακαμπτοντας την Επιτροπη αυτη αλλα και τους Ιατρικους Συλλογους(ΙΣΑ,κ.α) που κινησαν τη διαδικασια παραπομπης του θεματος στο ΚΕΣΥ,πολυ περισσοτερο οταν οι προτασεις αυτης της «Ομαδας Εργασιας» οριζεται να διαβιβασθουν οχι στην εν λογω Επιτροπη του ΚΕΣΥ αλλα κατευθειαν στο Τμημα Επαγγελματων Υγειας του Υπουργειου.

  Επισης καθισταται ιδιαίτερα απαραίτητη και ουσιωδης η διερεύνηση των εκπαιδευτικων,κτλ δραστηριοτητων της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής(ΕΕΟΙ) απο το 1975 μεχρι και σημερα και συγκεκριμενα:

  -κατα ποσον έχει νόμιμο δικαίωμα μια Ιατρικη Επιστημονικη Εταιρεία,οπως η ΕΕΟΙ, να δραστηριοποιειται ως Ιδιωτικός Φορεας Εκπαιδευσης (εν προκειμενω σε αυτη την ιδια την ασκηση της Ιατρικής ) χωρις να εχει συστησει πρωτα καποιο προβλεπόμενο ,εκαστοτε,απο το Νόμο ιδιωτικο Φορεα Εκπαιδευσης,οπως ΙΕΚ,ΚΕΚ,Εργ.Ελευθερων Σπουδών,κτλ και χωρις να εχει και την αναλογη έγκριση απο τον αρμοδιο Ιατρικο Συλλογο,αφου προκειται για εκπαιδευση που αφορα άσκηση ιατρικου επαγγελματικού έργου

  -κατα πόσον εχει δικαίωμα μια Ιατρικη Επιστημονικη Εταιρεια,οπως η ΕΕΟΙ,εφοσον μαλιστα δεν εχει συστησει νομιμο φορεα ιδιωτικης εκπαιδευσης, να εισπραττει τις τελευταιες δεκαετιες διδακτρα ,πολυ υψηλά μαλιστα,απο τους μαθητες της ,να καταβαλλει αμοιβες στους διδασκοντες,και να οικειοποιειται ορολογία αρμοζουσα σε αναγνωρισμενους Δημόσιους και Ιδιωτικους φορεις εκπαιδευσης (αποφοιτοι, διπλωμα, πτυχιο,κτλ)

  -με ποιο τροπο φορολογηθηκε και φορολογειται μεχρι σημερα τοσον η Εταιρεια αυτη όσον και οι διδασκοντες για το διδακτικο τους εργο απο το 1975 μεχρι και σημερα

  -κατα ποσον συναδει με Ιατρικη Επιστημονικη Εταιρεια να εχει διαμορφωσει το ιατρικο ιδεολογικο και το εκπαιδευτικο της πρόσωπο με βαση ένα και μονον προσωπο,που όχι μονον δεν είναι ιατρός αλλα και δημοσια και ρητα εχει υποστηριξει ότι «η συμβατική ιατρική δεν μπορει να διεκδικήσει τον τιτλο της Επιστήμης»(Επισημο Περιοδικό της ΕΕΟΙ «Ομοιοπαθητική Ιατρική»,σελ.37,Ιούλιος 2001)

  Δειτε και την αρ.πρωτ. 1258/23-06-2016 Αποφαση του Πανελληνιου Ιατρικου Συλλόγου, βασει της οποιας ειναι παρανομη και η απονομη μετεκπαιδευτικων τιτλων απο Επιστημονικη Ιατρικη Εταιρεια ,οπως το ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ απο την Ελληνικη Εταιρεια Ομοιοπαθητικής Ιατρικής(Ε.Ε.Ο.Ι).Σχετικα οι ιστοσελιδες της ΕΕΟΙ: http://www.homeopathy.gr/homeopathy/homeopathy-education-09-10.html και http://www.homeopathy.gr/iatrikos_syllogos.html

Leave A Reply