FLATOD-19 : διαχείριση του τουρισμού την εποχή του κορωνοϊού

0

Το ελληνικό κράτος, μέσω γρήγορων και σωστών αποφάσεων,διαχειρίστηκε αρχικά την πανδημία του κορωνοϊού (SARS-COVID-19) με μεγάλη επιτυχία, με ένα τρόπο που κέρδισε την διεθνή αναγνώριση. Σε μια περίοδο χωρίς πολλές γνώσεις για τον κορωνοϊό, χωρίς τεχνικά μέσα όπως τεστ, χωρίς επαρκή κρεβάτια εντατικής θεραπείας, με ελλείψεις μέτρων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, κατάφερε να έχει λιγότερα κρούσματα και πολύ λιγότερους θανάτους συγκριτικά με άλλες χώρες.
Μια επιτυχία πολυπαραγοντική που ακόμα δεν έχει αναλυθεί επίσημα. Μια επιτυχία που όλοι περιμέναμε να εξαργυρωθεί στον τουρισμό με εξίσου σωστά μέτρα, ώστε ν’ ανακάμψει η οικονομία και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η χώρα μας διαθέτει δύο επιλογές μετά το πέρας του πρώτου κύματος της επιδημίας. Είτε να κρατήσει κλειστά τα σύνορα της, όπως λόγου χάρη η Ταϊβάν, και να κυκλοφορεί ο κόσμος ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, αφού τα κρούσματα είχαν σχεδόν μηδενιστεί, είτε ν’ ανοίξει τα σύνορα και μάλιστα για τουρισμό από χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά διασποράς και νόσησης.
Η πρώτη επιλογή ήταν και η ιδανική για μια χώρα που δεν έχει την δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσει ένα πιο ισχυρό δεύτερο κύμα σε μια πιο μεγάλη έκταση, με δεδομένο ότι η διασπορά δεν θα αφορούσε μόνον την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά, με την ελλειπή υποδομή που διαθέτουν, ένα κέντρο υγεία ή και ακόμα ένα περιφερειακό ιατρείο μόνο!
Η δεύτερη επιλογή ήθελε ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τουριστών αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού! Σε αυτήν την επιλογή μέσω της ομάδας FLATOD-19, είχαμε προτείνει από το Μάιο σε πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη, σε αρμόδιους φορείς, τουριστικούς προορισμούς και παράγοντες, μια μεθοδολογία διαχείρισης τουρισμού εν μέσω πανδημίας και όχι μόνο!
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε την εφαρμογή τεστ στα σύνορα, την πιθανή σπατάλη αυτών, με αποτέλεσμα την χρονοβόρα καθυστέρηση αποτελεσμάτων ή την έλλειψη, και την ελεύθερη κυκλοφορία τουριστών στη χώρα μας. Στα σύνορα ελέγχονται ένα 15% των επισκεπτών, απ’ τους όποιους ελέγχους ήδη ανατράπηκε το ένας φορές προς 10000 επισκέπτες που υποστήριζαν πολλοί καθηγητές. Βρέθηκε θετικός ένας στους 1500 επισκέπτες, κάνοντας τεστ μόνο στο 15%, δηλαδή κάποιος εύλογα θα υπολόγιζε 6 τουλάχιστον φορείς στους 1500, από τους οποίους οι πέντε έχουν ξεφύγει των ελέγχων και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στην χώρα μας!
Δεν έχει και τόση σημασία αν ξέφυγε ένας ή εκατό από τους ελέγχους. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολύς λόγος για τους superspreaders, είναι αυτοί που κυκλοφορούν σε πολλά μέρη μέσα σε λίγες μέρες, δεν τηρούν τα ΜΑΠ, έχουν επαφές με πολύ κόσμο και κουβαλούν και διασπείρουν μεγάλο ιικό φορτίο, οπότε αντί να μεταδώσουν σε 1 έως 4 άτομα μέσα σε μία εβδομάδα, μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε 500, επισκεπτόμενοι πολυσύχναστα μέρη, μη τηρώντας τις αποστάσεις και τα ΜΑΠ. Αυτός ο όρος συνήθως αποδίδεται σε clubbers, νέους δηλαδή που επισκέπτονται πολλά μπαρ και κλάμπ σε μια νύχτα ή λίγες μέρες, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών αυτή την περίοδο. Διότι αυτή την περίοδο ταξιδεύουν οι πιο νέοι, αυτοί που δεν φοβούνται, αυτοί που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ιός, αυτοί που νιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν.
Οι συνέπειες της διαχείρισης του τουρισμού είναι ήδη ορατές και καθόλου ευχάριστες!
Ως ομάδα FLATOD-19 έχουμε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου διασποράς λόγω τουρισμού από τον Απρίλιο! Γι’ αυτό το λόγο φτιάξαμε και προτείναμε αυτή τη μεθοδολογία, ώστε να έχουμε μηδενική ή ελάχιστη διασπορά του κορωνοϊού τόσο μεταξύ των ταξιδιωτών όσο και στην κοινότητα, ενώ προβλέπαμε τον κίνδυνο εξαγωγής φορέων! Διότι για να δείξεις και ν’ αποδείξεις, να πείσεις τον επισκέπτη όσο και τον εργαζόμενο, πρέπει να έχεις; συγκεκριμένα μέτρα! Το ότι οι άλλες χώρες δεν είχαν κάτι να προτείνουν, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τολμήσεις και ν’ αναλάβεις την ευθύνη προστασίας όλων! Διαφορετικά οδηγείς τη χώρα σε μία δεύτερη επιδημιολογική κρίση χωρίς να έχεις πετύχει ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του τουρισμού, ο οποίος στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και ν’ αποφύγει τα χειρότερα!
Θεωρώντας ότι όλοι οι επισκέπτες είναι θετικοί, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει τεστ ή όχι, τους αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο, χωρίζοντας τους σε μικρές ομάδες, παρεμβαίνουμε σε όλη τη διαδικασία του ταξιδιού έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την διασπορά και να κάνουμε την ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος ιδιαίτερα εύκολη. Προσφέρουμε δηλαδή ένα εύχρηστο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο τουρισμός ακόμα και με έξαρση κρουσμάτων ή μικροεπιδημίες!
Στα πλαίσια της ολικής αυτής διαχείρισης του τουρισμού, χωριστά για τους Έλληνες, χωριστά για τους ξένους θέτουμε και τις βάσεις για μειωμένη διασπορά το φθινόπωρο ή το χειμώνα, διότι ο φόβος όλων είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς που θα διαιωνίσουν την ύπαρξη του ιού στην κοινότητα και το χειμώνα θα είναι υπερβολικά δύσκολο να διαχειριστούν μια κρίση σε ένα νησί που δεν διαθέτει νοσοκομείο! Ο λόγος είναι ότι πρέπει να προβλέπεις το μετά, όπως προβλέπουμε εμείς από τον Απρίλιο όλες τις επιπλοκές στην κοινότητα και τον τουρισμό, όχι μόνο για φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές!
Προσφέρουμε τις βάσεις να πατήσει και να αναπτυχθεί ο εναλλακτικά τουρισμός, δημιουργώντας ένα νέο brand name μέσα από ανάλυση των πιθανών λόγων που δεν είχαμε μεγάλη διασπορά την Άνοιξη, και εφαρμογή αυτών στον τουρισμό και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Διότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και να επηρεάσει τη ζωή μας για χρόνια, όπως έγινε στο παρελθόν με τους SARS και MERS σε χώρες της ανατολής που πραγματικά βρέθηκαν αντιμέτωπες με παρόμοιες επιδημίες που δεν είχαν καν τη βαρύτητα της νόσου COVID-19!
Εμείς το χρέος μας το κάναμε, δουλέψαμε και προσφέραμε ότι καλύτερο μπορούσαμε αλλά κάποιοι δεν ήθελαν ν’ ακούσουν, κάποιοι θεωρούσαν ότι είναι πολύ δύσκολο, κάποιοι θεωρούσαν ότι κινδυνολογούμε και τρομοκρατούμε, κάποιοι προτίμησαν την διαχείριση που ζούμε τον τελευταίο μήνα που πέρα από τον εισαγόμενο τουρισμό οδηγούν στην καταστροφή ακόμα και του εγχώριου τουρισμού. Οι συνέπειες της διαχείρισης αυτής θα ζημιώσουν τόσο τον τουρισμό, όσο και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και θα δυσκολευτούμε πολύ ν’ ανατρέψουμε την ήδη άσχημη εικόνα της από το παρελθόν.

Πατεράκης Γ. Εμμανουήλ
Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός
Μέλος ΔΣ ΙΣ Ηρακλείου

Share.

Leave A Reply