Δεν την κράτησαν στο ΠΑΓΝΗ και παραλίγο να γεννήσει στο αυτοκίνητο

0
Ένα πρωτοφανές περιστατικό με θύμα μια ετοιμόγεννη Ηρακλειώτισσα διαδραματίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η γυναίκα πήγε με δυνατούς πόνους στο ΠΑΓΝΗ  για να γεννήσει και ο γιατρός υπηρεσίας αρνήθηκε να την κρατήσει (αποκαλώντας μάλιστα τον γιατρό που την παρακολουθούσε στο ΠΑΓΝΗ ηλίθιο), παραπέμποντάς την στο Βενιζέλειο που εφημέρευε, με αποτέλεσμα να “σπάσουν τα νερά” μέσα στο αυτοκίνητο καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.
Η 25χρονη Ντίνα Κασσωτάκη, μητέρα ενός ακόμη κοριτσιού, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι λίγα λεπτά αργότερα μετά την άφιξή της στο Βενιζέλειο, ενώ ο σύζυγός της Ανδρέας Γαρυφαλάκης, ο οποίος εργάζεται στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” μίλησε στην “Π” για τα όσα έζησαν λίγο πριν έλθει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πήγαν στο ΠΑΓΝΗ γιατί η γυναίκα του ήταν “στο μήνα της” και είχε ισχυρούς πόνους στην κοιλιά.
“Ο γιατρός υπηρεσίας κοιμόταν και τον ξύπνησαν. Έκαναν εξετάσεις στην γυναίκα μου και ενώ βρισκόμασταν στο χώρο του εξεταστηρίου, ανοίγει την πόρτα ο γιατρός και μας λέει: “Τι κάνετε εδώ; Να πάτε στο Βενιζέλειο που εφημερεύει να σας ξεγεννήσει εκεί ο ηλίθος ο Α. (ο γιατρός που την παρακολουθεί).
Δεν του απάντησα, γιατί δεν ήθελα να τσακωθώ μαζί του. Μετά μας λέει να φύγετε, μια χαρά είστε, δεν είναι ώρα ακόμη να γεννήσει. Να πάτε σπίτι”. Σύμφωνα με τον κ. Γαρυφαλάκη, ενώ ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στο σπίτι είδαν στο ασανσέρ τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που την παρακολουθεί, τον κ. Α.Α. και τους ρώτησε τι συμβαίνει, ενώ τους είπε να μην φύγουν αν δεν εξετάσει πρώτα τη γυναίκα.
“Την εξέτασε και μας είπε ότι επειδή κάνει διαστολές, στις 8 το πρωί να έχουμε επιστρέψει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο. Επιστρέψαμε σπίτι όμως κατά τις 5 τα ξημερώματα, ο πόνος ήταν τόσο δυνατός που επιστρέψαμε και πάλι στο νοσοκομείο. Μας είδαν οι μαίες και μας λένε: “Μα δεν σας είπε ο γιατρός να πάτε στο Βενιζέλειο; Γιατί ήλθατε πάλι εδώ;”
“Προλαβαίνεις να πας να γεννήσεις στο Βενιζέλειο”
Σύμφωνα με τον σύζυγο της γυναίκας, όταν ζήτησαν από το ΠΑΓΝΗ τον ιατρικό της φάκελο για να τον έχουν μαζί τους στο Βενιζέλειο, δεν τους τον έδωσαν, ενώ όταν ρώτησαν ποιος θα έχει την ευθύνη, αν κάτι συμβεί μέχρι να πάνε στο άλλο νοσοκομείο, κανείς δεν έδινε απάντηση, της έκαναν όμως και πάλι υπέρηχο και της είπαν ότι προλαβαίνει να πάει να γεννήσει στο Βενιζέλειο και ότι το νοσοκομείο είχε ενημερωθεί για την περίπτωσή τους.
“Τι να κάνουμε; Mπαίνουμε πάλι στο αυτοκίνητο και την ώρα που ήμουν στην εθνική με κατεύθυνση το Ηράκλειο, “σπάνε τα νερά”.
Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, την ώρα εκείνη έγινε πανδαιμόνιο μέσα στο αυτοκίνητο όπου ήταν και η μητέρα της κοπέλας.
“Πανικός μέσα στο αμάξι, η γυναίκα μου έκλαιγε και έλεγε “Ανδρέα τι να κάνω; Γεννάω”. Αλλά ούτε κι εγώ ήξερα πώς να την βοηθήσω. Της έδωσα μόνο να πιει λίγο νερό. Με το που φθάσαμε στο Βενιζέλειο και μέχρι να δώσω τα στοιχεία μου στο γκισέ, την πήραν με καροτσάκι, την έβαλαν στο θάλαμο και γέννησε με δυο κραυγές”.
Ο ίδιος λέει ότι οι γιατροί του Βενιζελείου, όπως τον ενημέρωσαν, δεν είχαν καμία ειδοποίηση από το ΠΑΓΝΗ για το περιστατικό, ενώ και ο ίδιος ο διευθυντής της κλινικής, ο καθηγητής που ενημερώθηκε για ό,τι έγινε, του είπε ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι είπαν στην κοπέλα να φύγει από το ΠΑΓΝΗ και να πάει να γεννήσει σε άλλο νοσοκομείο.
Τι λέει ο γυναικολόγος που την παρακολουθούσε
“Δεν ήμουν παρών στο περιστατικό, πληροφορήθηκα όμως από το ζευγάρι όλα όσα έγιναν. Έμαθα ότι επιπλέον με έβρισε ο συνάδελφος και δεν ξέρω το γιατί. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά με την κοπέλα και γέννησε ένα υγιές παιδί”.
Ο ίδιος είπε στην “Π” ότι η ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή της κλινικής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΠΑΓΝΗ, ήταν ότι ο γιατρός είχε το δικαίωμα από το νόμο να παραπέμψει τη γυναίκα να γεννήσει στο εφημερεύον νοσοκομομείο, αφού το τμήμα του ΠΑΓΝΗ είχε πολλά περιστατικά να αντιμετωπίσει και λίγο προσωπικό.

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

http://www.patris.gr/articles/302266/189901

Share.

Leave A Reply