Δεν τελειώσαμε

0

Σε δημοτική  ασάφεια, που όμως δεν υπήρξε … δημιουργική και αποτελεσματική,  είχε επιδοθεί η δημοτική πλειοψηφία, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες και αντιφατικές δηλώσεις του δημάρχου  και των άλλων δημοτικών παραγόντων.

Προεκλογικά το θέμα των σκουπιδιών ήταν υπόθεση δυο τριών ημερών. Μετεκλογικά τη μια μέρα τα πήγαιναν στον Αγιο Κωνσταντίνο, την άλλη στο Τουρκοδέντρι, την παράλλη στο Λεβίδι, την τρίτη  σε ΧΥΤΑ του Ξυλοκάστρου και πάει λέγοντας.  Για να παραλάβει  τελικά η Περιφέρεια, κατόπιν εγγράφου αιτήματος του δημάρχου στο οποίο ομολογείται η αδυναμία διαχείρισης  και  ζητείται αρωγή για να λυθεί το πρόβλημα,  εν όψει της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας και τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης Υγείας για  σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας.

Πάλι καλά, είπαμε,  που καταλήξαμε κάπου, έστω και αργά.  Μήπως και ξεφύγουμε από το κλίμα αδράνειας και αναποφασιστικότητας  που κυριαρχεί και μπούμε σαν δήμος στο δρόμο μιας κάποιας κινητικότητας  που θα μας βγάλει από το τέλμα της εσωστρέφειας  και του αυτισμού.  Το ίδιο, όσον αφορά τη στασιμότητα,  ισχύει και σε άλλα θέματα. Από τη γενικότερη καθαριότητα πλατειών και οδών, ως τις κανονιστικές διατάξεις που θα διέπουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Γιατί  το μόνο που η δημοτική πλειοψηφία  κατόρθωσε  με τις αλληλοαναιρούμενες και γενικόλογες τοποθετήσεις στελεχών της ήταν  να προκαλέσει σύγχυση στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

Είναι προφανές ότι παραβίασε τον βασικό κανόνα ότι η οικονομία μιας πόλης είναι πρωτίστως ψυχολογία. Και ψυχολογία πόλης δεν είχαμε. Ενώ αυτό που τελικά μετράει δεν είναι οι προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα. Και η ασάφεια για  όλα τα παραπάνω, όπως και η διστακτικότητα και η ατολμία, που η κυβερνώσα πλειοψηφία επέδειξε όλο αυτό το διάστημα των έξι μηνών της θητείας της προκάλεσε  επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, και σε τελική ανάλυση έβλαψε  και την ίδια, εκτός από την πόλη. … Θα μας πείτε, τελειώσαμε; Ασφαλώς  όχι. Γιατί τελικά  μπορεί τα σκουπίδια να φύγουν σε λίγες μέρες, τούτο όμως   δεν σημαίνει ότι απαλλαγήκαμε οριστικά από τη αιχμαλωσία τους. Αν δεν βρεθεί τάχιστα  η οριστική και βιώσιμη λύση της ολοκληρωμένης  διαχείρισής τους σύντομα, θα ξαναβγούμε στους δρόμους. Δεν γίνεται αλλιώς. Ιδίως τώρα που τα κινήματα της πόλης απέκτησαν οντότητα και  θα είναι πολύ δύσκολο να μείνουν εν υπνώσει μπροστά στις προκλήσεις που  τα περιμένουν.

Ναι για τα σκουπίδια από ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ

Θετικά απάντησε στο αίτημα του δήμου Τρίπολης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε για την αποδοχή 5.000 τόνων σύμμεικτων ΑΣΑ του Δήμου, προς ταφή  τον Περιφερειακό ΧΥΤΑ Δυτικής  Μακεδονία. Η τιμή διάθεσης των απορριμμάτων για το Δήμο Τρίπολης ορίζεται στο ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ ανά τόνο, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ, υπάρχει η δυνατότητα σε τεχνικό επίπεδο για την παραλαβή και υγειονομική ταφή στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, ποσότητας 5000 τόνων σύμμεικτων ΑΣΑ του δήμου Τρίπολης για το 2015 καθώς: α) υπάρχει ικανή χωρητικότητα στα  υφιστάμενα κύτταρα  β) ο εξοπλισμός υγειονομικής ταφής επαρκεί για τη διαστρωμάτωση και συμπίεση των εισερχόμενων ποσοτήτων  και γ) δύναται να διασφαλιστεί πρόσκαιρη ποσότητα υλικών  επικάλυψης  από τα ορυχεία ΛΚΔΜ.

Η ΕΛΜΕ συμμετέχει  στη διαμαρτυρία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρκαδίας στην τακτική συνεδρίασή του αποφάσισε να συμμετάσχει στην 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Αρκαδίας, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 από 11:00 π.μ έως 2:00 μ.μ, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση – πορεία διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια της Τρίπολης.

Ανεύθυνες φήμες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας  εδώ και καιρό “χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και ανεύθυνες τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην πόλη μας σχετικά με έξαρση των ιώσεων αλλά και τις δηλώσεις που αναφέρονται σε «σοβαρές ενδείξεις ότι ήδη έχουν ξεσπάσει επιδημίες». Μέχρι στιγμής καμία λοίμωξη δεν έχει εμφανιστεί που να συσχετίζεται με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Είναι άλλο θέμα οι αναμφισβήτητα πιθανοί κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία από το χρονίζον θέμα της συσσώρευσης των απορριμμάτων και άλλο το να πανικοβάλλεται ο κόσμος άνευ λόγου.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι και να μην εντείνουμε τους αγώνες για την επίλυση του προβλήματος.”

Ζητά επιστροφή καταθέσεων

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής κ.  Ζ. Κωνσταντοπούλου απέστειλε προ ημερών  ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με θέμα: «Επιστροφή στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τραπεζικών καταθέσεων των μελών της Κυβερνήσεως, Γενικών Γραμματέων και μελών του Κοινοβουλίου, οι οποίες παραμένουν στο εξωτερικό».

Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, καλώντας την Πρόεδρο της Βουλής, μέσω του θεσμικού της ρόλου, «να ζητήσει από όλους τους Έλληνες Βουλευτές και τα μέλη της Κυβέρνησης που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στη χώρα μας ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον αλλά και παράδειγμα προς όλους τους συμπολίτες μας».

 

Οι θέσεις του ΚΚΕ

«Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Φτάνει πια», λέει το  ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα σκουπίδια. Και ζητά όπως, το εργατικό – λαϊκό κίνημα και οι ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις, κάνουν δική τους υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων. Λύση προς όφελος του λαού υπάρχει και  αυτή έγκειται στο  να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης που πάρθηκε στις 14/01/2015 και ορίζει όπως  το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να  ζητήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε

κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος και Επιμελητήριο

ΤΟ  Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης αποφάσισε τη συμμετοχή του

στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  για τα σκουπίδια  την Παρασκευή 6/3 και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν κι αυτά γιατί το πρόβλημα αφορά όλους μας, όχι μόνο τις επιχειρήσεις μας ,αλλά και τις οικογένειες και την υγεία των πολιτών.

Επίσης το Επιμελητήριο Αρκαδίας στηρίζει την αγωνιστική συγκέντρωση φορέων και πολιτών την Παρασκευή 6/3 στην Τρίπολη και προτρέπει τα μέλη του – επιχειρήσεις του Δήμου Τρίπολης να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Άποψη του Επιμελητηρίου είναι ότι απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία των αρμοδίων φορέων, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύση, να συνεισφέρουν και οι αντιπολιτεύσεις και να μπουν στην άκρη τυχόν επιδιώξεις και σκοπιμότητες, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ενημερώνει  δε πως υπάρχουν πολλές «φωνές» πολιτών και μελών του Επιμελητηρίου που προβληματίζονται αν πρέπει να καταβάλλονται τα Δημοτικά τέλη στο Δήμο και ως Επιμελητήριο εξετάζουμε νομικά αυτούς τους προβληματισμούς τους.

Τιμή σε ομογενή

Στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων του «EMPRESS» στο προάστιο του ADDISON Ιλλινόϊς, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 600 άτομα, ο δραστήριος και δυναμικός οργανισμός «United Hellenic Voters of America» τίμησε με ειδι­κή πλακέτα τον ομογενή μας Ευάγγελο Ποτάκη, από την Αγριακόνα Αρκαδίας, ως τον πλέον διακεκριμένο στον τομέα της Oμογενεια­κής ηγεσίας, σε αναγνώριση των επιτευγμάτων και προσφοράς του στην ευρύτερη Ελληνική κοινότητα του Σικάγου και γενικότερα της Αμερικής.

Ο Ευάγγελος Ποτάκης Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής,  είναι ένας χαρισματικός ομι­λητής, συγγραφέας και ηγέτης της Ελληνο-Αμερικα­νικής Κοινότητας, «μια αδιάκοπη πατριωτική φωνή του Ελληνισμού της διασποράς χωρίς όρια για την Ελλάδα», κατά τον Γιώργο Ρεβελιώτη, τέως πρόεδρος την ΠΟΑ,   ιδρυτικό μέλος πολλών συλλόγων, με μακρόχρονη υπηρεσία στους Ελληνικούς Συλλό­γους της περιοχής μας. Ευρυμαθής και πηγαίος ομιλη­τής, κατορθώνει και συνδυάζει  την ευ­εργετική σύζευξη μεταξύ της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού με την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη μας.  Επί προεδρίας του με εισήγηση και προτροπή του υλοποιήθηκαν δύο σπουδαίες προτάσεις του, η χορή­γηση 100 χιλιάδων δολλαρίων στο Ελληνικό Μουσείο Σικάγου και η ανάθεση στους π. προ­έδρους Δημ. Φίλιο και Γ. Σουρούνη να επιμεληθούν μαζί με τον Αρκάδα έγκριτο συγγραφέα Πέτρο Σαρα­ντάκη τη συγγραφή δίγλωσσου πονήματος της ιστο­ρίας και δράσης των Αρκάδων οι οποίοι προσέφεραν στην πατρίδα-Αρκαδία και στην Ομογένεια.

Χαμογελάτε

– Έβαλα τα συμπτώματά μου στο internet κι απ’ ό,τι φαίνεται έχω πεθάνει εδώ και περίπου πέντε μέρες.

Γράφει, ο Γιάννης Παπαμήτρος

Share.

Leave A Reply