Δεκαετίες χωρίς… αντίδοτο για τα σκάνδαλα στο Ευγενίδειο

0

Την ώρα που, όπως φαίνεται, υπάρχει συνολική πολιτική βούληση για να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία στην Υγεία, είναι μοναδική ευκαιρία να ελεγχθεί ενδελεχώς η υπόθεση που ακούει στο όνομα: «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο-Η Αγία Τριάς Α.Ε.».

Σήμερα και εν μέσω τριών εισαγγελικών ερευνών που εκκρεμούν για το θέμα και άλλης μιας του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως ένα βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο τραβήχτηκε μεταξύ 2005-2007 στα υπόγεια του νοσοκομείου, απεικονίζοντας εργαζόμενο να αδειάζει μπουκάλια με φάρμακα στον υπόνομο, παραβιάζοντας κάθε σχετικό πρωτόκολλο απομάκρυνσης φαρμάκων.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το βίντεο συνοδεύεται από καταγγελίες για διαχρονικό πάρτι στις προμήθειες φαρμάκων του νοσοκομείου, για υπερκοστολογήσεις υλικών που καλούνταν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και για φάρμακα που κατέληγαν στον υπόνομο, ενώ προηγουμένως είχαν «χρεωθεί» παράνομα σε ασθενείς -οι οποίοι δεν τα πήραν ποτέ- μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί το κόστος τους στα Ταμεία.

Το γεγονός ότι το εν λόγω ίδρυμα ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών -μέσω κληροδοτήματος- δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη διαχρονική ευθύνη των εκάστοτε μελών της Συγκλήτου και των πρυτάνεων που όριζαν τις διοικήσεις, την απουσία κάθε διαχειριστικού ελέγχου, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης.

Το παρελθόν
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και ώς την αρχή της κρίσης, το «Ευγενίδειο» θεωρούνταν ένα απ’ τα καλύτερα και ακριβότερα νοσοκομειακά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμενο το ιδιόμορφο καθεστώς του -πανεπιστημιακό νοσοκομείο που λειτουργεί ως Α.Ε.- συγκέντρωνε την αφρόκρεμα των πανεπιστημιακών γιατρών που συνεργάζονταν με αυτό, όπως επίσης και τους πιο VIP ασθενείς (από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ώς τη Μαρίκα Μητσοτάκη).

Στην πορεία, είχε μάλλον ξεχαστεί ο όρος που είχε στη διαθήκη του ο δωρητής Ευγενίδης, που προέβλεπε τη διάθεση δέκα κλινών για άπορους ασθενείς.

Μετά όμως ήρθε η κρίση και άρχισαν τα προβλήματα που κατά κύριο λόγο πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Η μισθοδοσία καθυστερεί να τους καταβληθεί για μήνες, νέες προσλήψεις δεν έγιναν και από τα 160 άτομα που εργάζονταν στο θεραπευτήριο σήμερα έχουν απομείνει 120.

Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το «Ευγενίδειο» είναι η διαχείριση των οικονομικών του και το πλήθος καταγγελιών που τη συνοδεύουν.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδρυμα, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα τρεις έρευνες για το θέμα, στις οποίες εμπλέκονται το ΣΕΥΥΠ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι καταγγελίες
Καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, εξετάσεων, νοσηλίων κ.λπ. έχουν κάνει στο παρελθόν σχεδόν όλα τα ταμεία ασφάλισης που αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη του Ευγενιδείου.

Ειδικότερα, σε έγγραφο με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2011 και σε σχετική απάντηση στη Βουλή, αναφέρονται τα εξής:

«Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση του υπόλοιπου 10% γιατί το νοσοκομείο δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις όσον αφορά τις χρεώσεις (υπέρβαση ημερών νοσηλείας, υπερτίμηση παρακλινικών εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων)…»
«Ο Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ οφείλει το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου των φακέλων νοσηλείας των ασφαλισμένων του, διότι μετά από έλεγχο της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Ταμείου διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο προβαίνει σε υπερκοστολογήσεις των υλικών και σε επανάληψη των εξετάσεων πολλές φορές μέσα στη μέρα».
«ΟΓΑ: Οι δαπάνες νοσηλείας των ασφαλισμένων του Οργανισμού, για τους μήνες από Απρίλιο 2008 και εφεξής, δεν έχουν αποδοθεί, δεδομένου ότι τα παραστατικά δαπανών φέρουν στη θεώρηση του αρμόδιου για την έγκρισή τους ελεγκτή ιατρού την ένδειξη ‘‘με κάθε επιφύλαξη’’».Σωρεία παραβάσεων
Κατά την ίδια περίοδο η εταιρεία Deloitte -κατ’ εντολήν του Πανεπιστημίου- προχωρά σε διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο νοσοκομείο για τις οικονομικές χρήσεις 2008 έως και 2010.

Τα βασικά σημεία του ελέγχου είναι τα εξής:

Τα παραστατικά των προμηθευτών που εξετάστηκαν δεν είχαν υπογραφές και δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις από τις οποίες να προκύπτει ο έλεγχος των παραληφθεισών ποσοτήτων με τις αντίστοιχες που παραγγέλθηκαν.
Μη τήρηση αρχείου υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Δεν επισυνάπτονται τα δελτία παραγγελίας με τις παραλαβές (κωδικός, περιγραφή, διασύνδεση με αποθήκη φαρμάκων) από τους προμηθευτές (η παραλαβή των εμπορευμάτων συμφωνείται με τις εντολές παραγγελίας… διά μνήμης!)
Πλήθος παραστατικών 87, ποσά: 2.999.099,49 ευρώ.
Ελλειψη των προβλεπόμενων υπογραφών σε πρωτόκολλα παραλαβής τα οποία προβλέπουν τη συνυπογραφή πενταμελούς ή διμελούς επιτροπής / έλλειψη υποστηρικτικών εγγράφων σε κάποιες περιπτώσεις.
Μη λογιστική παρακολούθηση αποθήκης.
Αδυναμία κατάρτισης κοστολογικών αναφορών ανά προσφερόμενη υπηρεσία, κατηγορία ασθενή κ.λπ.
Μηνιαίο ταμειακό έλλειμμα 150-200.000 ευρώ.
Κατά τη διαδικασία εξακρίβωσης της εμπρόθεσμης πληρωμής των τιμολογίων διαπιστώθηκαν τα εξής:1. Για τους προμηθευτές, εκτός από προμηθευτές φαρμάκων, οι εξοφλήσεις γίνονται έναντι χωρίς να αναφέρονται τα τιμολόγια που πληρώνονται.

2. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μας δόθηκαν οι αποδείξεις είσπραξης από τους προμηθευτές και δεν υπήρχαν σε ορισμένες περιπτώσεις συνημμένα στις αποδείξεις είσπραξης των προμηθευτών φωτοτυπίες των επιταγών που τους δόθηκαν.

3. Εως την ημερομηνία του ελέγχου μας, δεν μας είχαν δοθεί τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών των τραπεζών, προκειμένου να διαπιστωθεί η εμφάνιση των επιταγών που δόθηκαν σε προμηθευτές στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θεραπευτηρίου.

Παράλληλα, άλλη μελέτη, βιωσιμότητας, από το ΙΟΒΕ για το θεραπευτήριο παραθέτει σχόλιο του ορκωτού ελεγκτή λογιστή που αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οι περίοδοι 2007-2009 δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά.
Για τη χρήση του 2009 περιλαμβάνονται απαιτήσεις σε καθυστέρηση ύψους 1,9 εκατ. ευρώ για τις οποίες δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη.Tο σφυρί και ο πρύτανης
Οπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, στην ηλεκτρονική μας έκδοση παρουσιάζουμε ένα βίντεο (τραβηγμένο με κινητό τηλέφωνο) από το υπόγειο του θεραπευτηρίου, όπου απεικονίζεται υπάλληλος την ώρα που με ένα μικρό σφυρί σπάζει μπουκάλια φαρμάκων, το περιεχόμενο των οποίων αδειάζει στον υπόνομο.

Οπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει το σωματείο εργαζομένων του θεραπευτηρίου, το περιστατικό αυτό συνέβαινε κατ’ εξακολούθηση -τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα από το 2005- και μάλιστα μία φορά έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια του τότε πρύτανη του ΕΚΠΑ, Χρήστου Κίττα, τον Νοέμβριο του 2009, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου του τελευταίου στο θεραπευτήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, παρών στο περιστατικό ήταν και το μέλος του Δ.Σ. του Ευγενιδείου, Γεώργιος Ψημένος.

Το βίντεο συνοδεύει τις καταγγελίες που έχουν γίνει τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία περί υπερκατανάλωσης και υπερκοστολόγησης φαρμάκων.

Γίνεται σαφής αναφορά σε χρέωση υλικών και φαρμάκων σε ασθενείς, χωρίς αυτά τελικά να χρησιμοποιούνται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το έτος 2003 το νοσοκομείο έδωσε 1,3 εκατ. ευρώ για φάρμακα και την αμέσως επόμενη χρονιά το κόστος αγοράς εκτοξεύτηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ!

Εντολή διευθυντή
Ο υπάλληλος, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε ότι κατέστρεφε τα μπουκάλια κατόπιν εντολής του τότε διευθυντή του θεραπευτηρίου.

Τα σκευάσματα ήταν το αναισθητικό Sevorane -με κόστος 280 ευρώ το μπουκάλι-, ενώ γενναίες ποσότητες του υποκατάστατου πλάσματος Human Albumin κατά το ίδιο διάστημα όδευε προς τη χωματερή. Για τα ανωτέρω περιστατικά έγινε ένας εσωτερικός έλεγχος από το ΕΚΠΑ, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Ομως δεν είναι μόνο τα φάρμακα που κατέληγαν στον υπόνομο.

Το 2011, κατά την παραλαβή νέων υλικών, διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις συσκευασίες έφεραν ετικέτα με γραμμωτό κώδικα (barcode) του θεραπευτηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω υλικά είχαν παραγγελθεί και στο παρελθόν από το θεραπευτήριο, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενή, επιστράφηκαν στην εταιρεία που τα προμήθευσε -χωρίς παραστατικά- η οποία στη συνέχεια τα πούλησε ξανά στο θεραπευτήριο!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», όλα τα ανωτέρω εμπεριέχονται στο υλικό που έχουν στα χέρια τους τόσο οι εισαγγελείς όσο και το ΣΕΥΥΠ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως ο Συνήγορος του Πολίτη που ενεπλάκη στην υπόθεση για να διαπιστώσει την εξέλιξη των ερευνών σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Μήπως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας να ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα;

Μια παλιά αλλά επίκαιρη τοποθέτηση
Το 2011, όταν τα πράγματα είχαν ήδη… σφίξει στο Ευγενίδειο, σε μια συνεδρίαση της Συγκλήτου που αφορούσε το μέλλον του, ο νυν πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ε., καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Η Ιατρική ποτέ δεν ρωτήθηκε για τη λειτουργία του. Η λογική της παρέας στο Ευγενίδειο πρέπει να τελειώσει».

Στην ίδια τοποθέτηση ανέφερε ότι το νομικό καθεστώς στο Ευγενίδειο ήταν έως και παράνομο.

Συντάκτης:
Δημήτρης Τερζής

https://www.efsyn.gr/arthro/dekaeties-horis-antidoto-gia-ta-skandala-sto-eygenideio

Share.

Leave A Reply