Χρέη εκατομμυρίων του Παπαγεωργίου στις φαρμακευτικές εταιρίες

0

Τα 26 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρέη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, για αυτό και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία του προτείνει να βρεθεί μια δόκιμη λύση, μιας και ο οργανισμός οφείλει πολλά χρήματα από νοσήλια στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ωστόσο, παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ και χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού έχει υπαχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και νοσηλεύει ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχών και Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η ετήσια επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ανέρχεται σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ. Η επιχορήγηση αυτή αφορά μόνο την συμμετοχή του Δημοσίου στην τριμερή χρηματοδότηση, δεδομένου ότι συμμετέχουν και οι ασφαλισμένοι με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι εργοδότες.

Συμψηφισμός

Σύμφωνα με στοιχεία, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσηλεύει ετησίως 60.000 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτός των ασθενών που περιθάλπει στα εξωτερικά ιατρεία. Έως 31/10/2014 οι απαιτήσεις του νοσοκομείου από τον ΕΟΠΥΥ προσεγγίζουν το ποσό των 170.000.000 ευρώ. «Με την επιστολή αυτή ο ΣΦΕΕ θέλησε να θέσει υπόψιν της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ τη λύση που προτείνει προκειμένου άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του χρέους και τη γενικότερη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά» αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής ενώ επισημαίνει ότι ο ΣΦΕΕ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να προβεί σε μερικό συμψηφισμό της τάξεως του 80% των εκάστοτε χρεών του νοσοκομείου προς τις εταιρείες με τα εκκρεμή οφειλόμενα rebates καθεμιάς εξ αυτών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να διευκολυνθεί η ήδη επιβαρυμένη ρευστότητα λόγω του τέλους του έτους είτε, εναλλακτικά, να προβεί σε μερικό συμψηφισμό αντίστοιχο της τάξεως της χρηματοδότησης των υπολοίπων νοσοκομείων του ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και το τέλος του Αυγούστου του 2014. «Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ ζητά να γίνει συμψηφισμός των χρεών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με το claw back β΄εξαμήνου κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων χρεών ενός εκάστου ΚΑΚ» προσθέτει ο κ. Φρουζής.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός επισημαίνει πως ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς, όπως λέει πρόκειται για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αλλά και φάρμακα υψηλού κόστους σε ασθενείς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές που αγγίζουν τα 26 εκ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ κάνει μεγάλη προσπάθεια για το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα γιατί αποτελεί νοσοκομείο πρότυπο για όλη τη χώρα. Μάλιστα ήδη το τελευταίο δίμηνο έχουν δοθεί 16 εκατομμύρια στο νοσοκομείο έναντι νοσηλίων» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και τη λύση που προτείνεται ο κ. Κοντός υποστηρίζει ότι το αίτημα εξετάζεται. «Έχουμε λάβει την επιστολή του ΣΦΕΕ, η λύση που προτείνουν είναι ο συμψηφισμός του rebate με τα χρέη του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και την προτεραιότητα στον συμψηφισμό με το clawback β’ εξαμήνου. Η πρόταση αυτή εξετάζεται από το υπουργείο υγείας αλλά και από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θετικά» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

«Αναγνωρίζουμε τις οφειλές μας»

Από την πλευρά της η διοικήτρια του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μαρία Γιοκατζή επισημαίνει πως το νοσηλευτικό ίδρυμα αναγνωρίζει τις οφειλές του. «Εμείς ως νοσοκομείο αναγνωρίζουμε τις οφειλές μας. Θέλουμε να πληρώσουμε τις οφειλές μας στους προμηθευτές γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε και άλλη διαπραγματευτική ικανότητα» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει περίπου 35 εκ. ευρώ από νοσήλια πήραμε πριν από μερικούς μήνες περίπου 16 εκ ευρώ με τα οποία καλύψαμε ένα μέρος των χρεών στους προμηθευτές αλλά και τη μισθοδοσία».

Παράλληλα, υποστηρίζει πως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν έχει πάρει κρατική επιχορήγηση για το 2014. «Οι οφειλές μας στους προμηθευτές είναι από την άνοιξη του 2013.Αν μέσα σε όλο αυτό το διάστημα παίρναμε την επιχορήγηση αλλά και τα χρήματα που μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ θα τους είχαμε ξεπληρώσει. Πάντως μόλις μας δοθούν χρήματα εμείς θα το ταχτοποιήσουμε αμέσως» καταλήγει η διοικήτρια του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Φρόσω Βαρβάρα

Share.

Leave A Reply