Χειρουργούσε για χρόνια με πλαστό πτυχίο. Απίστευτη υπόθεση με πρωταγωνιστή διευθυντή κλινικής στην Αθήνα

0

Την απίστευτη είδηση για τα ελληνικά ιατρικά χρονικά έβγαλε στην δημοσιότητα το«Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, 47χρονος χειρουργούσε χωρίς πτυχίο για πολλά χρόνια σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, έχοντας καταφέρει μάλιστα να γίνει και διευθυντής κλινικής.

Ο άνδρας έχει γίνει άφαντος, καθώς αναζητείται όχι μόνο από το νοσοκομείο που εργαζόταν, αλλά και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Όλα ξεκίνησαν όταν ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι προέκυψε ότι ο 47χρονος κατάφερε να κάνει ειδικότητα και να διοριστεί ως χειρούργος ιατρός σε διευθυντική θέση νοσηλευτικού ιδρύματος χρησιμοποιώντας πλαστό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο άνδρας απηύθυνε την παραίτησή του, ενώ την ίδια ημέρα είχε μόλις φτάσει στο νοσοκομείο κρίσιμη απάντηση από το προξενείο της Ελλάδας στην Νάπολη για την αυθεντικότητα του πτυχίου του. Σύμφωνα με την Ιατρική και Χειρουργική Σχολή στο Δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης (SUN), ο 47χρονος δεν έχει λάβει ακόμα το πτυχίο του. Μάλιστα, η εκεί πανεπιστημιακή αρχή είχε στείλει στοιχεία της υπόθεσης στην Εισαγγελία της Νάπολης.

Ο διορισμός του 47χρονου εκδόθηκε σε ΦΕΚ το 2007 από τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας. Το 2012, με νέα απόφαση, διορίζεται σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις στη συγκεκριμένη θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ επί θητεία. Ο γιατρός χωρίς πτυχίο είχε μάλιστα κάνει ειδικότητα επί τέσσερα χρόνια.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα διαβιβάσει τον φάκελο της υπόθεσης στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών ΕΣΥ για πειθαρχικό έλεγχο και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. Η υπόθεση θα λάβει τον δρόμο προς τις εισαγγελικές αρχές.

Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επαλήθευσε την είδηση και δήλωσε στο «Βήμα» ότι έχουν γίνει «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πειθαρχική και ποινική τιμωρία του υπαιτίου». Ταυτόχρονα, ο κ. Ρακιντζής τόνισε πως θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2014 ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση του διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Σκύρο που δεν διέθετε πτυχίο. Ο γιατρός είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών του από το Πανεπιστήμιο Ρώμης Λα Σαπιέντσα.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/22/koinonia-giatros-apati_n_8622630.html

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, δυστυχώς όμως για τη δημόσια υγεία και τους κρατικούς μηχανισμούς, πρόκειται για τη σκληρή πραγματικότητα. Πριν από λίγες μόλις ημέρες, στις 15 Μαΐου, με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη ανακλήθηκε ο διορισμός του διευθυντή Γενικής Ιατρικής του Πολυδύναμου  Περιφερειακού Ιατρείου Σκύρου επειδή δεν διέθετε… πτυχίο ιατρικής. 

Υπόθεση του διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Σκύρο Μάιος 2014

Για 13 ολόκληρα χρόνια ο Ιωάννης Καστάνης διατελούσε «ανενόχλητος» διευθυντής Γενικής Ιατρικής, έχοντας πλαστό πτυχίο. Οι τίτλοι σπουδών του από το πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza, τους οποίους είχε καταθέσει το 1999 στο υπουργείο Υγείας, και πιο συγκεκριμένα στον τότε γενικό διευθυντή Υπηρεσιών Υγείας Πέτρο Μπακόπουλο, ήταν πλαστοί. Την συγκεκριμένη πλαστογραφία, όμως, και ποιός ξέρει πόσες άλλες, όπως αναφέρουν πηγές από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου, ουδείς μπορούσε να διαπιστώσει αφού μέχρι πρόσφατα κανείς δεν προέβαινε σε ταυτοποίηση των στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθεί η πιστότητα των δικαιολογητικών. 

Η απόφαση του διορισμού του γιατρού – μαϊμού στη συγκεκριμένη θέση δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2000, έχοντας λάβει την έγκριση της τότε γενικής γραμματέας  Ιωάννας Πανοπούλου (η οποία ασκούσε τα καθήκοντά της στο υπουργείο Υγείας από τις 2 Απριλίου 1996 μέχρι τις 25 Μαΐου 2000, επί υπουργίας του Λάμπρου Παπαδήμα). Αρκούσε η αναγνώριση του τίτλου σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ και οι επικυρωμένες μεταφράσεις των πιστοποιητικών από την αστυνομία. Αν όμως τα πιστοποιητικά ήταν πράγματι γνήσια, αυτό δεν ελεγχόταν ποτέ.

Η απάτη ξεκινά ουσιαστικά από το 1993, όταν ο Ιωάννης Καστάνης  αποκτά από τη διεύθυνση δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας την άδεια άσκησης τους επαγγέλματος. Πριν το διορισμό του στη Σκύρο, πάλι με τα ίδια πλαστά πιστοποιητικά, κάνει την ειδίκευσή του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας.

Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν ως διευθυντής Γενικής Ιατρικής, η παρουσία του μόνο διακριτική δεν ήταν. Κυκλοφορούσε με Ferrari, ενώ διέθετε και ιδιωτικό αεροπλάνο. 

Η αρχή του νήματος…

Η περίεργη αυτή υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά από καταγγελία πολίτη στο υπουργείο Υγείας. Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας ήταν καταπέλτης. Με τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε γιατρός με πτυχίο σε αυτό το όνομα στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπως δεν υπήρχε και στον τίτλο ειδικότητας. Εκτός του ότι όλα τα πιστοποιητικά του ήταν πλαστά, κυκλοφορούσε με τρία ΑΦΜ και τρεις αστυνομικές ταυτότητες. 

Επιπλέον, όπως έλεγε το πόρισμα, ο φάκελος στο υπουργείο Υγείας για την επιλογή του ως Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου είχε εξαφανισθεί. Το ίδιο και ο υποτιθέμενος γιατρός, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2013 δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στη θέση του. Παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά δεν παρουσιάστηκε για να απολογηθεί. Όπως λένε οι πληροφορίες, παραμένει «εξαφανισμένος» παρά το γεγονός πως εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ευθύνονται και ο γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας που ενέκρινε το διορισμό, αλλά και η γενική γραμματέας, οι οποίοι βέβαια απομακρύνθηκαν όταν άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως και αν υπάρχουν ευθύνες διαχρονικά για το μη έλεγχο των πτυχίων των γιατρών. Kύκλοι του υπουργείου, πάντως, έλεγαν στο Capital.gr πως τα πτυχία που κατατίθεντο, μέχρι και πριν από ένα χρόνο τουλάχιστον, δεν ταυτοποιούνταν ποτέ και από καμία δημόσια υπηρεσία. 

Οι έλεγχοι άρχισαν τελικά, έστω και καθυστερημένα, από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δεν ελέγχονται μόνο τα μητρώα των πτυχιούχων μέσω επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και η πιστότητα των πιστοποιητικών ξένων γλωσσών. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία, εκτιμάται  πως περίπου το 2% των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (από τους 90 χιλ. συνολικά) έχουν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών. Η αποπομπή των γιατρών- μαϊμού από το ΕΣΥ ήδη έχει αρχίσει από το υπουργείο Υγείας, όπως και η άσκηση ποινικών διώξεων. 

Ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος για τους ιατρούς με ιδιωτικά ιατρεία. Είναι δε ενδεικτικό πως ακόμη και από το υπουργείο Υγείας απολύθηκαν πρόσφατα τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς βρέθηκε πως είχαν πλαστό απολυτήριο λυκείου.

Τον ψάχνουν στο εξωτερικό

Ο γιατρός με τα «σικέ» πιστοποιητικά και την φανταχτερή ζωή έχει διαφύγει όπως λένε οι πληροφορίες από το νοσοκομείο που υπηρετούσε στο εξωτερικό, ήδη από το 2013 όταν και ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση. Η ποινική δίωξη συνεχίζει να εκκρεμεί σε βάρος του, ενώ αντικαταστάθηκε ερήμην από άλλη γιατρό του νοσοκομείο το καλοκαίρι του 2013.

Share.

Leave A Reply