Χειρουργικός τομέας Παναρκαδικού νοσοκομείου(ένας αργός θάνατος)

0

Τρίπολη           05/10/2020

Αγαπητοί Διοικούντες και συνάδελφοι,

Σας κάνω γνωστό καταρχήν ότι δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες αλλά ζώντας και εργαζόμενος σε αυτό το Νοσοκομείο επί 20 συναπτά έτη και διαθέτοντας τον κοινόν νού, βλέπω το τραίνο να έρχεται καταπάνω μας. Και εξηγούμαι:

Ο Χειρουργικός Τομέας του οποίου αποτελώ μέλος ως Δ/ντής της ΩΡΛ Κλινικής, διαθέτει ιατρικό προσωπικό γηρασμένο καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοι βρίσκονται λίγα χρόνια πριν την συνταξιοδότηση και λογικό είναι να μην σκέπτονται το μέλλον αυτού του ιδρύματος. Δεν είναι της παρούσης να απαριθμήσω αυτούς που αποχώρησαν και δεν αντικαταστάθηκαν (άραγε ήταν υπεράριθμοι?) .

Η Παιδοχειρουργική Κλινική που ήταν μοναδική στην Πελοπόννησο με μεγάλη προσφορά   έκλεισε μετά την συνταξιοδότηση του Δ/ντή της και την αποχώρηση των 2 επικουρικών ιατρών που διορίστηκαν αλλού.

Η Ουρολογική Κλινική θα κλείσει σε 1 χρόνο από σήμερα με την αποχώρηση των 2(δύο) γιατρών που υπηρετούν.

Η ΩΡΛ Κλινική στελεχώνεται από έναν(1) μόνιμο ιατρό και έναν επικουρικό που λήγει η θητεία του σε  9 μήνες. ¨Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ένας γιατρός χωρίς συνεργάτες και χωρίς ειδικευόμενους δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και η κλινική θα υποβαθμιστεί ραγδαία.

Η Νευροχειρουργική Κλινική διαθέτει τώρα 3 γιατρούς αλλά οι δύο εξ’ αυτών θα συνταξιοδοτηθούν ταυτόχρονα το 2023(δεν είναι μακρινό)

Η Χειρουργική Κλινική παρόλο που φαίνεται επανδρωμένη, θα απωλέσει έναν ιατρό Δ/ντή με εξειδίκευση στην Αγγειοχειρουργική σε 3 μήνες και 3 ιατρούς σε δύο έτη από σήμερα (δεν είναι μακρινό).

Εάν συνυπολογιστεί η αποψίλωση του Ακτινολογικού Τμήματος και του Μικροβιολογικού που σύντομα θα έχουν έναν ή κανέναν ιατρό να υπηρετεί, αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεν επιθυμώ να αναφερθώ στην κατάσταση των υπόλοιπων Τμημάτων. Το σίγουρο είναι ότι και εκεί υπάρχουν λίγο –πολύ ανάλογα προβλήματα και είναι ευθύνη της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης να τα καταγράψει ώστε να γίνει προγραμματισμός για την επίλυσή τους. Σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθεί  ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ειδικευόμενοι ή επικουρικοί ιατροί στη λίστα του Υπουργείου για διορισμό στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο άλλοτε καμάρι της Περιφέρειας   κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο υγείας ή Νοσοκομείο χρονίως πασχόντων. Δεν θα μπορεί αν και μοναδικό στο Νομό να πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου χειρουργεία τακτικά και επείγοντα. Δεν θα μπορεί να διενεργεί αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες  αν και διαθέτει τα μηχανήματα. Η πτώση θα συμπαρασύρει και την ΜΕΘ η οποία θα νοσηλεύει μόνο ετοιμοθάνατους, υπερήλικες ασθενείς καθώς λόγω έλλειψης υποστήριξης από ειδικότητες δεν θα μπορεί να υποστηρίξει βαρειά, βιώσιμα περιστατικά.

Δεν παραλείπω και το Αναισθησιολογικό Τμήμα που σε ένα και 3 έτη αντίστοιχα θα απωλέσει λόγω συνταξιοδότησης τους δύο πολύ έμπειρους αναισθησιολόγους που διαθέτει και πιθανότατα θα παραμείνει με δύο μόνιμους που δεν θα μένουν στην πόλη και ίσως κάποιον επικουρικό με θητεία.

Πιστεύω ότι εάν δεν δοθεί προσοχή τώρα στα προβλήματα αυτά, ο πληθυσμός της Αρκαδίας και των όμορων νομών θα βρεθεί απότομα στο κενό όσον αφορά την περίθαλψη και την υγεία .Μου κάνει λοιπόν τρομερή εντύπωση που δεν απασχολεί το θέμα της αποχώρησης τόσων έμπειρων ιατρών τους τοπικούς βουλευτές, την Περιφερειακή αρχή και τους Δημάρχους που ορισμένοι είναι και ιατροί.

 

Καλώ λοιπόν τόσο τους συναδέλφους όσο και την Διοίκηση να ενημερώσουν για το πρόβλημα που θα προκύψει όλους τους ανωτέρω. ’Ετσι θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του έναντι των πολιτών και άς μην είναι καθ΄ύλην αρμόδιος   όπως λέγεται συνήθως στη Δημόσια Διοίκηση. Ο λαϊκισμός έχει βλάψει πολύ αυτή τη χώρα και παρά την χρεοκοπία της δεν δείχνουμε σημεία ενσυναίσθησης και βελτίωσης.

Προβλέπω ότι όταν έρθουν τα χειρότερα θα τρέχουμε πανικόβλητοι να βρούμε εμβαλωματικές λύσεις αλλά μάταια. Υπενθυμίζω ότι ένας επιστήμονας για να γίνει γιατρός επιπέδου απαιτούνται χρόνια και διδασκαλία με μετάδοση εμπειρίας από τους παλαιότερους. Επίσης με το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που ισχύουν στο Υπουργείο και τις ΥΠΕ, ο διορισμός ενός Επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ χρειάζεται το λιγότερο 2 έτη και όχι λίγους μήνες όπως θα έπρεπε.

Τα προβλήματα όμως δεν περιμένουν όσο θα θέλαμε και θα υπάρξουν αδικίες, κακοί  χειρισμοί και βιασύνη. Αυτοί δε που θα έρθουν ,αν έρθουν ,θα δυσκολευτούν πολύ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λειτουργήματος και στον όγκο δουλειάς.

Δυστυχώς η «ζημιά» έχει γίνει και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν είναι ελκυστικό πλέον για νέους επιστήμονες και θα απαιτηθεί τιτάνια προσπάθεια για να αντιστραφεί η κατάσταση. Απαιτούνται μαζικοί διορισμοί ανά Τμήμα και αμφιβάλλω αν στην παρούσα συγκυρία είναι εφικτό. Εκτιμώ ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 διορισμοί. Τουλάχιστον  όμως να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Αλλιώς χαθήκαμε και χαθήκατε!

Με τιμή

Συμεών Τσίντζος Δ/ντής ΩΡΛ

Γ.Ν.Τρίπολης

Share.

Leave A Reply