Αττικόν. Εικόνες ντροπής με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους

0

Εικόνες ντροπής, με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους, κατέγραψε το iefimerida.gr στην εφημερία του νοσοκομείου Αττικόν στο Χαϊδάρι.

Δεκάδες ασθενείς από τη Δυτική Αττική είναι αναγκασμένοι να νοσηλεύονται σε ράντζα, ακόμη και για σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία τους.

Ο φακός του iefimerida.gr κατέγραψε τα περισσότερα ράντζα στην Δ’ Παθολογική Κλινική στο ισόγειο του νοσοκομείου, το μεσημέρι της Δευτέρας στη γενική εφημερία του «Αττικόν».

«Είναι ντροπή να μας έχουν πεταμένους στα ράντζα στους διαδρόμους. Ξέρω ότι ο άνδρας μου θα μείνει εδώ στον διάδρομο μέχρι να πάρει εξιτήριο. Και πριν από λίγες μέρες που πάλι χρειάστηκε να νοσηλευθεί έμεινε σε ράντζο στον διάδρομο για 15 μέρες! Είναι κατάσταση αυτή;», δηλώνει με απόγνωση στο iefimerida.gr σύζυγος ασθενούς, την οποία συναντήσαμε στην παθολογική, και η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Μια άλλη ηλικιωμένη γυναίκα φωνάζει στους γιατρούς για την απαράδεκτη κατάσταση, που όπως υποστηρίζει, επικρατεί στο νοσοκομείο. Από τους περισσότερους διαδρόμους ακούγονται διαμαρτυρίες. Οι γιατροί δεν αντιδρούν. Καταβάλλουν όμως υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά, με ότι μέσα διαθέτουν.

«Σήμερα λόγω παραμονής Πρωτομαγιάς η κατάσταση είναι καλή, σκεφτείτε τι γίνεται στην εφημερία του νοσοκομείου τις άλλες μέρες που έρχονται πολλαπλάσιοι ασθενείς. Δεν υπάρχει προσωπικό», μας λέει ένας νοσηλευτής.

Ρεκόρ με 150 ράντζα!

«Την ημέρα γενικής εφημερίας έρχονται περίπου 1.200 άτομα στο νοσοκομείο και από αυτούς περίπου 300 κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Κατά μέσο όρο έχουμε 60 ράντζα στους διαδρόμους, αλλά έχει συμβεί να ξεπεράσουν και τα 120 ράντζα» δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει στο iefimerida.gr πως η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, την ίδια στιγμή που η ζήτηση, όπως λέει, τα τελευταία 3 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 30%. «Σε μια εφημερία του νοσοκομείου «Αττικόν» η εικόνα που εμφανίζει είναι περίπου 150 ράντζα και η αναμονή είναι κατά μέσο όρο 8 ώρες. Επιπλέον περίπου 15 διασωληνωμένοι ασθενείς αν και αναζητούν ΜΕΘ είναι εκτός ΜΕΘ, βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, λόγω έλλειψης κλινών στις ΜΕΘ. Αυτή είναι η κατάσταση που καταγράφουμε», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Είμαστε σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Μια ζωή πλήρωνα εισφορές για να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την θέση; Εδώ χάνεται η αξιοπρέπεια μας», μας λέει μια ασθενής, την οποία βρήκαμε σε ράντζο στο ισόγειο του «Αττικόν», η οποία όπως λέει βρίσκεται εκεί «ξεχασμένη» από την προηγούμενη εφημερία.

Κλειστά 11 κρεβάτια στη ΜΕΘ

Επιπλέον, «έμφραγμα» υπάρχει και σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου και κυρίως στη ΜΕΘ, όπου από τα 27 κρεβάτια που θα μπορούσαν να λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν μόνον τα 16 (δηλαδή είναι κλειστά τα 11), ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κλειστή είναι και μια ολόκληρη πτέρυγα με 35 κλίνες.

Η κατάσταση αυτή, όπως λένε οι εργαζόμενοι, είναι ίδια εδώ και αρκετά χρόνια, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιρρίπτουν ευθύνες όμως στην σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ούτε αυτή -παρά τις υποσχέσεις- μέχρι σήμερα δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια και να ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι στη Δυτική Αττική.

«Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δαπάνες για την υγεία είναι 4,8% του ΑΕΠ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός και προσθέτει: «Ο ΟΑΣΑ με μελέτες έχει συνδέσει τις χαμηλές δαπάνες της υγείας με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων προκαλεί την μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση για αυτό μεγαλώνει η ταλαιπωρία. Επίσης έχει καταρρεύσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη και για αυτό όλοι καταλήγουν στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Η ζήτηση έχει αυξηθεί 30% τα τελευταία 3 χρόνια. Οι ώρες αναμονής για να εξεταστεί κάποιος ξεπερνάει τις 8 ώρες. Από την ώρα που κάποιος θα φθάσει στο νοσοκομείο, θα κάνει τις εξετάσεις και θα μπει στο δωμάτιο θα περάσουν περίπου 20 ώρες. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού», καταλήγει ο κ. Γιαννακός.

Οι λύσεις που προτείνουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν υποστηρίζουν πως έχουν προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εξέθεσαν τις προτάσεις τους και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον περασμένο Μάρτιο. Ο πρόεδρος των εργαζομένων Μιχάλης Ρίζος εξηγεί στο iefimerida:

«Οι λύσεις που προτείνουμε είναι ρεαλιστικές. Το 2011 υπήρχε ένα δόγμα που έλεγε ότι υπάρχει παραπάνω προσφορά νοσηλευτικών κρεβατιών στο ΕΣΥ από ότι η ζήτηση. Αυτό δεν ισχύει. Αποδείχθηκε ότι για το λεκανοπέδιο της Αττικής, (φάνηκε και στο Αττικόν), ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά κρεβατιών. Έχουμε προτείνει τις εξής λύσεις:

Να προσληφθεί προσωπικό για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του νοσοκομείου, όπως είναι τα 11 κλειστά κρεβάτια στη ΜΕΘ. Έχει συμβεί βαριά πάσχοντας, αν όλα είναι γεμάτα, να νοσηλευθεί και σε ράντζο. Δεν συμβαίνει συνήθως αλλά έχει συμβεί. Με την πρόσληψη προσωπικού θα λειτουργούσαν και όλα τα χειρουργεία, γιατί τώρα δεν λειτουργούν όλα, υπάρχουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Η βοήθεια «εκ των έξω». Για παράδειγμα να ανοίξει το Λοιμωδών και να βοηθήσει αποτελεσματικά στην εφημερία του νοσοκομείου.

Να αλλάξει όλο το σύστημα γενικής εφημερίας, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Υπάρχει και μια ανισομετρία.

Και τέλος να αξιοποιηθεί και η υλικοτεχνική υποδομή. Ο μαγνητικός τομογράφος, σε ένα νοσοκομείο υπόδειγμα όπως είναι το Αττικόν, παραμένει εκτός λειτουργίας εδώ και 5 χρόνια, όπως και άλλα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Θα μπορούσαν και αυτά να διευκολύνουν στην διάγνωση και άρα στην πιο γρήγορη αντιμετώπιση των ασθενών».

Πηγή: «Αυτοψία» του iefimerida στο Νοσοκομείο «Αττικόν» – Εικόνες ντροπής με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους | iefimerida.gr

Share.

Leave A Reply