Απολογία γιατρών στην δίκη για τον θάνατο της Στέλλα Ακουμιανάκη

0

Σε κλίμα φόρτισης και με έμφαση στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Στέλλα Ακουμιανάκη στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, η δίκη για τον θάνατο της 16χρονης, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων. “Να σταματήσουν να αναφέρονται σε μέθη και να πουν ότι το παιδί το δηλητηρίασαν” είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας της Στέλλας, σε ώρα διαλείμματος, ενώ χρειάστηκε η αστυνομία να κάνει παρατήρηση στον παππού της Στέλλας που ζητούσε να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Οι γιατροί

Για πολλές ώρες εξετάζονταν ως μάρτυρες, οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί που είχαν εφημερία από την Μ.Παρασκευή έως το Μ. Σάββατο, του 2011, μαζί με τους δύο κατηγορούμενους σήμερα για εγκληματικές παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με τον άτυπο διαχωρισμό που κάνουν οι ειδικευόμενοι, ο πρώτος μάρτυρας κάλυπτε το δίωρο 5-7 και η δεύτερη, το δίωρο 7-9 το πρωί. Και οι δύο επανέλαβαν ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία για περιστατικά μέθης και η οποία δεν διαφοροποιείται ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ, την ηλικία ή τον σωματότυπο του ασθενούς. Παραδέχτηκαν ωστόσο, ότι η σχεδόν 16χρονη τότε Στέλλα, με ύψος 1,50 και βάρος 50 κιλά, είναι λογικό να επηρεάζεται περισσότερο από το αλκοόλ, ωστόσο, όπως είπαν, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στην κλινική της εικόνα, γι’ αυτό και δεν ανησύχησαν.

Ο πρώτος μάρτυρας εκτίμησε ότι με τόσο που είχε πιει το κορίτσι, δεν ήταν δυνατόν να κάνουν τίποτε να τη σώσουν και ότι ο θάνατός της από δηλητηρίαση ήταν προδιαγεγραμμένος, όταν ρωτήθηκε από την υπεράσπιση των γιατρών. Ωστόσο, μέχρι τις 9 παρά το πρωί που άρχισε να βγάζει αφρούς από τη μύτη και το στόμα, δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για το ότι δεν επρόκειτο για ένα “σύνηθες περιστατικό μέθης”. Μάλιστα, σε υποθετική ερώτηση του δικηγόρου για το τι θα έκαναν διαφορετικά, εάν γνώριζαν το τέλος, απάντησε “τίποτα”.

Σύμφωνα με το φύλλο ασθενούς  από τα Επείγοντα, η Στέλλα, όταν οι δύο συνοδοί της την πήγαν στο νοσοκομείο, έκανε σπασμωδικές κινήσεις και έλεγε ακατάληπτες λέξεις. Οι ενάγοντες, ζήτησαν να μάθουν εάν αυτό θα έπρεπε να προϊδεάσει τους γιατρούς για την κατάσταση, ώστε να προχωρήσουν σε εξετάσεις και να τις μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση ξανά, μετά από κάποιες ώρες για να δουν πώς εξελίσσεται αλλά και να ελέγχουν τα επίπεδα συνείδησης. Και οι δύο μάρτυρες απάντησαν “όχι”.

Η δεύτερη γιατρός δεν είδε την Στέλλα πριν τις 7:30 περίπου, όταν κλήθηκε από τη νοσηλεύτρια στα επείγοντα για άλλο περιστατικό και κατέβηκε από το εφημερείο. Ωστόσο, από το φύλλο ασθενούς που διάβασε και από όσα της μετέφερε η νοσηλεύτρια, δεν είδε κάτι το ανησυχητικό. Όταν ρωτήθηκε, εκτίμησε ότι το κορίτσι “επιδεινώθηκε ραγδαία γύρω στις 8:30, πιθανότατα λόγω του αλκοόλ που είχε καταναλώσει” ενώ όταν η δικηγόρος της οικογένειας τη ρώτησε γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα είπε ότι “το δηλητήριο δεν επιδρά αμέσως στην ομοιόσταση του οργανισμού”.

Όπως είπε, η ίδια ενημέρωσε την επιμελήτρια λίγο μετά τις 8:30, όταν η κοπέλα ήταν σε τελικό στάδιο και τότε είναι που για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ κάποιος ειδικευμένος γιατρός, συναντά τη Στέλλα. Όσον αφορά την δηλητηρίαση στο αίμα από αλκοόλ, οι μάρτυρες υποστήριξαν όταν είναι κάτι που δεν τους έχει ξανατύχει και το οποίο ένας ειδικευόμενος γιατρός δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ωστόσο, η 16χρονη όπως είπαν, δεν παρουσίασε κάποιο σημάδι ανησυχίας, ώστε να καλέσουν νωρίτερα την επιμελήτρια (η οποία είχε εφημερία αλλά δεν έτυχε το βράδυ να περάσει από το ΤΕΠ).

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στις 9:30 το πρωί.

zarpa.gr

Share.

Leave A Reply