Απεβίωσε ένα από τα άτομα με αυτισμό που έδεναν στο Λοιμωδών

0

Κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού την Πέμπτη το βράδυ – Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου των Γονέων θα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία

Τραγική εξέλιξη παρουσίασε η υπόθεση των συμπολιτών μας με αυτισμό, οι οποίοι νοσηλεύονταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, πρώην Λοιμωδών και μεταφέρθηκαν σε άλλες ακατάλληλες δομές, όπως αποκάλυψε και ανάδειξε ο ραδιοφωνικός σταθμός ΘΕΜΑ 104,6 και το protothema.gr, καθώς την Πέμπτη το βράδυ, ένα από τα άτομα απεβίωσε από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Το άτομο που κατέληξε είχε μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του  συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, ο συμπολίτης μας που έχασε τη ζωή του έδειχνε να υπέφερε ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς έκλαιγε συνεχώς από την Τετάρτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το protothema.gr είχε φέρει στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύονταν τα άτομα με αυτισμό στο πρώην Λοιμωδών και σε άλλες ακατάλληλες μονάδες, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να τα δένουν στα κρεβάτια τους, κόντρα σε κάθε έννοια ανθρωπιάς.

Επίσημη ανακοίνωση από το νοσοκομείο δεν εκδόθηκε, ενώ τα μέλη του συλλόγου, αν και το ζήτησαν, δεν έλαβαν ούτε καν επίσημη ενημέρωση.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου, Παναγιώτης Μπαλακτάρης, θα επισκεφθεί το Σάββατο την εισαγγελία και θα ζητήσει παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης και ακολούθως νεκροψία-νεκροτομή, προκειμένου να βρεθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου και να εκτιμηθεί αν υπήρξε αμέλεια, ώστε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες αναλογούν σε άτομα ή υπηρεσίες.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, γνωστοποίησε ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής, πραγματοποιώντας στάση εργασίας τη Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει και στηρίζει τη Στάση Εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής (Αγία Βάρβαρα) την Δευτέρα 5 Μαρτίου 8πμ – 12 το μεσημέρι και την Συγκέντρωση των Εργαζομένων στην πύλη του Θεραπευτηρίου στις 8πμ για την ανάδειξη των τρομακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην περίθαλψη από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση

• Κόλαση οι συνθήκες περίθαλψης και εργασίας στις 38 Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης της χώρας και όχι μόνο στο Σκαραμαγκά έως την μεταφορά ή στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Αγίας Βαρβάρας.
Κανόνας οι καθηλώσεις και όχι εξαίρεση
• Ένας νοσηλευτής για 40 περιθαλπόμενους. Χωρίς γιατρό απόγευμα – νύκτα και Σαββατοκύριακο οι Μονάδες
• Έλλειψη κονδυλίων για βελτίωση υποδομών και μέσων για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση των ΑΜΕΑ
• Δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη για τα οχήματα, καροτσάκια αναπηρικά και άλλα μέσα
• Οι Προνοιακές Μονάδες δεν διαθέτουν οργανογράμματα.
• 5.500 ήταν το προσωπικό πριν τη κρίση. 4.000 παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το οποίο λιγόστεψε επί των ημερών της στις 2.600
• Καμία πρόσληψη έως τώρα. Μόνο αθρόες συνταξιοδοτήσεις
• Λίστα αναμονής για εισαγωγή ΑΜΕΑ στις Μονάδες ενός έτους
Η ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους στις Προνοιακές Μονάδες.
Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.
Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς.
Οι Νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές και όλοι χρήζουν ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.).
Οι 38 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που υπήρχαν στην χώρα μας, συγχωνεύτηκαν σε 12 Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα πλαίσια της εφαρμογής των Μνημονίων για περιστολή των δαπανών.
Σε κάθε Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, περιθάλπονται ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις, άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά για υιοθεσία που με βάση τις επιστημονικές ανάγκες θα έπρεπε να περιθάλπονται σε ξεχωριστές μονάδες.
Η κοινή Νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών μετατρέπει τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας σε «κόλαση». Η έλλειψη Μονάδων έχει αυξήσει τις λίστες αναμονής για περίθαλψη ατόμων που ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν στον «ήλιο μοίρα». Η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε Προνοιακές Μονάδες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο.
Πως μια άνεργη οικογένεια με οικονομικά προβλήματα μπορεί να συντηρήσει, να περιθάλψει στο σπίτι της ένα τέτοιο άτομο; Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των λιστών αναμονής.
Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε 4.000 προσωπικό στις Μονάδες και επί των ημερών της λιγόστεψαν σε 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι καθημερινά έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών.
Στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα. Τέτοια ανοργανωσιά και κατάντια πουθενά στον κόσμο και μάλιστα με κυβέρνηση της Αριστεράς που υποτίθεται προστατεύει το κράτος πρόνοιας.
Η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια.
Ήδη έχουν συστήσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Παρά την ανάδειξη των επικίνδυνων συνθηκών περίθαλψης και την αδήριτη ανάγκη για πρόσληψη Νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, βρεφονηπιοκόμων, γιατρών και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση.
Καθημερινά είναι τα περιστατικά βίας, τραυματισμοί παιδιών από άλλα παιδιά ή σοβαροί αυτοτραυματισμοί. Πως μια Νοσηλεύτρια για 40 περιθαλπόμενους να το αντιμετωπίσει;
Σε κάθε Μονάδα υπηρετεί ένας γιατρός όχι κλάδου ΕΣΥ αλλά ΠΕ. Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες εφημερίες. Πως είναι δυνατόν τέτοια περιστατικά απόγευμα- νύχτα Σαββατοκύριακα να βρίσκονται χωρίς ιατρική κάλυψη. Όταν συμβεί κάτι με την υγεία τους καλείται ο γιατρός από το σπίτι του ή δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο.
Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ για κάθε 2 περιθαλπόμενους θα έπρεπε να είναι ένας Νοσηλευτής. Αντί για 10 σε κάθε βάρδια στη Μονάδα βρίσκεται ένας Νοσηλευτής!!!
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις κονδυλίων λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ασκούνται.
Οι Μονάδες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες νοσηλείας.
Δηλαδή δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι που να παρέχουν ασφάλεια, σύγχρονα αναπηρικά καροτσάκια, αυτοκίνητα μεταφοράς περιθαλπόμενων, ειδικός διαμορφωμένος περιβάλλοντας χώρος κ.α.
Δεν διαθέτουν οι Μονάδες πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα, βενζίνη για μετακίνηση των οχημάτων, δεν μπορούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Δεν έχουν χρήματα για συντήρηση και επισκευή των υδραυλικών και άλλων τεχνικών εγκαταστάσεων.
Με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού και κατάλληλων υποδομών για την αυτοπροστασία των περιθαλπομένων για την αποφυγή τραυματισμών χρησιμοποιείται το μέτρο της καθήλωσης με ιατρική εντολή.
Όπως και στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δυστυχώς λόγω ελλείψεων προσωπικού η καθήλωση περιθαλπομένων από εξαίρεση καταντάει κανόνας.
Δεν τηρούνται οι οδηγίες της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με διαταραχές για ολιγόωρη καθήλωση και στις Προνοιακές Μονάδες καθ’ ότι δεν υπάρχει προσωπικό.
Με βάση την Επιτροπή η καθήλωση γίνεται για την αποφυγή βαριάς σωματικής βλάβης του ασθενούς, προσωπικού ή τρίτων.
Η απόφαση για την καθήλωση και απομόνωση είναι προσωρινό μέτρο και λαμβάνεται με συνεργασία όλων των μελών της θεραπευτικής ομάδας. Η καθήλωση ή απομόνωση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας που αποφασίζεται ταυτόχρονα. Η καθήλωση δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 12 ώρες το 48ωρο. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο πρέπει να μεσολαβεί ανεξάρτητη εποπτεία.
Είναι επιβεβλημένη η συνεχής εξέταση του περιθαλπόμενου. Συνεχώς παρακολουθείται από το προσωπικό και τους γιατρούς.
Τα περιθαλπόμενα παιδιά που προέρχονται από τον Σκαραμαγκά βρίσκονταν σε ένα απομονωμένο κτίριο από άλλα κτίσματα και τα παιδιά μεταφέρθηκαν δίπλα από το Κέντρο της πόλης Αγία Βαρβάρα.
Όχι στο Λοιμωδών όπως λέγεται το οποίο παραμένει κλειστό ως Νοσοκομείο αλλά σε άλλο χώρο που στεγάζεται το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής. Το μόνο κοινό με το Λοιμωδών που έχουν είναι η κοινή είσοδος.
Στο Σκαραμαγκά ο χώρος ήταν απαράδεκτος για νοσηλεία παιδιών ΑΜΕΑ. Ο χώρος που μεταστεγάστηκαν στην Αγία Βαρβάρα, επίσης θέλει πολλές διορθώσεις. Πώς όμως να βελτιωθεί ο χώρος;
Δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την περίθαλψη ΑΜΕΑ. Χρειάζονται κονδύλια για την βελτίωση των υποδομών και των τεχνικών μέσων. Επίσης είναι επιβεβλημένη η πρόσληψη προσωπικού για να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
Δυστυχώς ούτε στο Σκαραμαγκά, ούτε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής της Αγίας Βαρβάρας, ούτε στις άλλες 38 Μονάδες είναι ιδανικές οι συνθήκες νοσηλείας.
Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν 152 περιθαλπόμενοι, χωρίς Παθολόγο, Καρδιολόγο και χωρίς επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό.
Προσωπικό και χρήματα χρειάζονται.
Την Δευτέρα 5 Μαρτίου το Σωματείο Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Δυτικής Αττικής (Αγία Βαρβάρα) προκήρυξε Στάση Εργασίας 8πμ – 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση 8πμ στην πύλη του Θεραπευτηρίου.
Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει και καλύπτει την κινητοποίηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

http://www.protothema.gr/greece/article/766496/tragiki-exelixi-apeviose-ena-apo-ta-atoma-me-autismo-pou-edenan-sto-loimodon/

Καταγγελίες σοκ για το Λοιμωδών: «Τα παιδιά μας τρώνε στα κρεβάτια τους, δεμένα και χτυπημένα»

Το protothema.gr μπήκε στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες που υπήρχαν λίγο πριν την μεταφορά των ασθενών στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας, τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και το πώς δείχνει σήμερα, έπειτα από πέντε μήνες εκκένωσης και εγκατάλειψης

Όλο και πιο «θολό» γίνεται το τοπίο που επικρατεί γύρω από τις δομές των παιδιών με χρόνια πάθηση, έπειτα και από τον θάνατο ενός παιδιού από λοίμωξη του αναπνευστικού την Πέμπτη το βράδυ στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας (πρώην Λοιμωδών).

Γονείς και νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλουν τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) για σοβαρές ελλείψεις σε δομές υλικοτεχνικού επιπέδου, καθώς και σε προσωπικό, απαραίτητο για την φροντίδα των παιδιών.

Την ώρα που θρηνούμε ένα παιδί, το αρμόδιο υπουργείο απουσιάζει, ενώ γονείς και ΠΟΕΔΗΝ προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να προστατέψουν τα παιδιά από την αδιαφορία του κράτους.

Το protothema.gr μπήκε στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες που υπήρχαν λίγο πριν την μεταφορά των ασθενών στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας, τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και το πώς δείχνει σήμερα, έπειτα από πέντε μήνες εκκένωσης.

Τα κτίρια που στεγάζουν δωμάτια, κουζίνες, ιατρεία και χώρους φιλοξενίας είναι κατεστραμμένα και βανδαλισμένα από άγνωστους, καθώς ποτέ μετά την εκκένωσή τους δεν φυλάχτηκαν.

Ξηλωμένα καλώδια, πλημμυρισμένα υπόγεια και σπασμένες τουαλέτες συνθέτουν το πάζλ των κτιριακών υποδομών στο θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά, το οποίο φιλοξενούσε άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού, το κτίριο αυτό δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να φιλοξενήσει άτομα με χρόνιες παθήσεις, ενώ υπογράμμισε πως είναι αντιεπιστημονικό τα άτομα αυτά να βρίσκονται τόσο μακριά από τον οικιστικό ιστό της πόλης λες και η πολιτεία θέλει να κρύβει τα άπλυτα της.

Τόνισε πως ο τομέας της Πρόνοιας, έχει χτυπηθεί πολύ από τις φιλομνημονιακές κυβερνήσεις και θα έπρεπε να δοθούν άμεσα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού και τεχνικού υλικού για την υποστήριξη των ατόμων.

Από την άλλη μεριά, οι γονείς των παιδιών από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά «Οικογένεια» καταγγέλλουν τις πρακτικές «φυλάκισης», όπου δένονται άτομα με χρόνιες παθήσεις και ζητούν με την σειρά τους την μεταφορά των παιδιών τους από το θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας σε αυτό του Σκαραμαγκά, όπου ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» Γιώργος Γεωργούλας, μιλώντας στο protothema.gr, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, σαν γονείς, με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούν πως τα παιδιά τους και οι συγγενείς τους κακώς μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές και πως θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στο θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά μιας και εκεί ήταν ευτυχισμένα.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι, όλα αυτά τα χρόνια, σκόπιμα ελάττωναν το προσωπικό και μείωναν τα κονδύλια για την συντήρηση των δομών, καθώς οι διοικούντες ήθελαν να φτάσουν σε αυτό το σημείο τις προνοιακές δομές.

«Τη στιγμή που το παιδί και το κάθε παιδί είναι δεμένο με ιμάντες, με πληγές στα πόδια και στα χέρια και μουγκρίζει σαν πληγωμένο ζώο που δεν αντέχει αυτό που βιώνει και μόνο οι γονείς παρεμβαίνουν για να του προσφέρουν ένα χάδι, για να του απαλύνουν το μαρτύριο που βιώνει, ποιος τελικά αναστατώνεται; Δυστυχώς η Ζωή ήταν μόνιμα δεμένη στο Λοιμωδών και πέθανε. Ήταν ένα γλυκύτατο παιδί και κάποιες φορές δραπέτευε από την προσοχή τους και γι’ αυτούς η εύκολη λύση ήταν να την έχουν δεμένη. Η Ζωή φανταστείτε ότι είχε διαστάσεις τετράχρονου παιδιού, γιατί είχε πρόβλημα με την ανάπτυξή του και γι’ αυτό δυσκολεύομαι να μαντέψω την ηλικία της. Ήταν ένα άκακο αγγελούδι . Κάποια στιγμή γύρισε από το Λοιμωδών στον Σκαραμαγκά πολύ αδυνατισμένη και την ταΐζαμε με σύριγγες . Τρεις μήνες μετά την ξαναπήγαν στο Λοιμωδών, με αποτέλεσμα να είναι δεμένη και κουλουριασμένη στο κρεβάτι σαν σκυλί και να πεθάνει» λέει στο protothema.gr ο κ. Γεωργούλας.

 

Οι εικόνες των παιδιών συγκλονίζουν το πανελλήνιο, αλλά από το υπουργείο Εργασίας η απάντηση είναι: «Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων»!

Άνθρωποι που ταΐζονται δεμένοι με ιμάντες στο κρεβάτι τους , περιφέρονται γυμνοί σε δωμάτιο με πόρτες κλειστές και σβησμένα φώτα χωρίς κανείς να μπορεί να απαλύνει τον πόνο της ψυχής τους. Ο Βασίλης όταν τον περιορίζουν χωρίς να το επιθυμεί παθαίνει κρίσεις και χτυπάει τα τζάμια. Ο Γιώργος έχει κατηγορηθεί ότι σπάει έπιπλα και τηλεοράσεις .

Η Νίνα αφού έμεινε στο χώρο του παλαιού Λοιμωδών επί δυόμισι χρόνια με τον πατέρα της σε καθημερινή ομηρία να την φροντίζει αφού η φροντίδα της ήταν ανεπαρκής λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Λεωνίδας γύρισε στον Σκαραμαγκά  από το Λοιμωδών με καψίματα από τσιγάρα σε όλο του το σώμα και τώρα που τον ξαναπήραν στο Λοιμωδών μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά κάθεται στην άκρη του κρεβατιού του, μουγκρίζοντας και βογγώντας γιατί το υπόλοιπο μέρος του κρεβατιού είναι κατουρημένο και  ο ίδιος είναι δεμένος με ιμάντα από το πόδι στο οποίο έχει γίνει πληγή. Εκεί λοιπόν στο κρεβάτι του, του δίνουν και το φαγητό.

Η Μαρία που φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν με τις κόκκινες πυτζάμες στο κρεβάτι   είχε αδερφό με αυτισμό . Ο αδερφός της Μαρίας ταΐστηκε δεμένος στο κρεβάτι και έπαθε αναρρόφηση και πέθανε.  Ο νοσηλευτής που ήταν υπεύθυνος όταν γύρισε και είδε ότι το παιδί είχε χαθεί έπαθε έμφραγμα και ο ίδιος και πέθανε επιτόπου. Δυστυχώς λόγω της έλλειψης προσωπικού , το δέσιμο αυτών των ανθρώπων είναι η εύκολή λύση. Όλα τα παραπάνω είναι παιδιά που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και εποπτεία, αλλά για το υπουργείο Εργασίας είναι «φιλοξενούμενοι».

«Τα παιδιά μας είναι συνέχεια κλεισμένα και δεμένα μέσα σε ένα δωμάτιο. Ακόμα και οι κατάδικοι που βρίσκονται στις φυλακές βγαίνουν στο προαύλιο για να πάρουν καθαρό αέρα. Είναι μεγάλος ο πόνος μου να βλέπω το παιδί μου , δεμένο χειροπόδαρα. Στις φωτογραφίες φαίνονται τα μαρτύρια που περνάει το δικό μου παιδί μαζί με τα άλλα παιδιά. Η Μαρία είναι ένα αυτιστικό παιδί , δεν μπορεί να μιλήσει και όταν ρωτώ τους γιατρούς γιατί τη δένουν τότε αυτοί ,μου απαντούν πως το κάνουν για την ασφάλεια του παιδιού» είπε η μητέρα της Μαρίας, χτες στο protothema.gr

Στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων     Σκαραμαγκά που βρίσκεται στη Λεωφόρο Σχιστού 1 και λειτουργεί εδώ και 29χρόνια περίπου ,κάποτε ζούσαν και περιθάλπονταν πάνω από 80 παιδιά με βαριές αναπηρίες με σύνδρομο νταουν , αυτισμό και με καθυστέρηση νοημοσύνης .
«Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, ημέρα χαραγμένη βαθιά στο μυαλό και την ψυχή μας με πολύ πόνο , πήραν με αμείλικτο και αδίστακτο τρόπο τα παιδιά μας από το ίδρυμα Σκαραμαγκά χωρίς να μας ενημερώσουν .Εμείς ήμασταν ήδη εκεί αφού αναγκαστήκαμε να φυλάμε σκοπιές έξω από το ίδρυμα για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής ενέργειας μεταστέγασης , όπως και έγινε. Την προηγούμενη μέρα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας , σε συνάντηση με την υπουργό κ. Φωτίου  τόνισε ότι ήθελε να δει τους γονείς και κυρίως τις μανούλες . Την άλλη μέρα όμως δόθηκε εντολή να συλληφθούν και να περάσουν οι γονείς αυτόφωρο αν τυχόν προβάλουν αντίσταση στην εκτέλεση μεταστέγασης” λέει στο protothema.gr o Πρόεδρος του Σωματείου “Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά” κ. Γιωργούλας Γιώργος ο οποίος είχε την αδερφή του στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλους χώρους μαζί με όλα τα υπόλοιπα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Τη στιγμή που έφευγαν όλα τα παιδιά από το ίδρυμα Σκαραμαγκά χτυπιόντουσαν στα καθίσματα του πούλμαν που τους μετέφερε , αντιδρώντας με το δικό τους τρόπο, με τον τρόμο εμφανή στα μάτια τους.Κατέληξαν σε δωμάτια πιο μικρά  από κελιά φυλακής . Το εξωφρενικό είναι οτι δεχθήκαμε τηλεφώνημα από κοινωνικό λειτουργό της διοίκησης η οποία μας ζητούσε να παραδώσουμε τις πρωτότυπες αστυνομικές ταυτότητες των παιδιών μας . Όταν ρωτήσαμε το λόγο , τότε μας απάντησαν ότι σε περίπτωση θανάτου δεν θα δεχθεί το γραφείο τελετών να παραλάβει τη σωρό για ταφή χωρίς την ταυτότητα».

«Θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη στους νέους χώρους που είναι τραγικά ακατάλληλοι και επικίνδυνοι[και δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας,όπως έξοδο κινδύνου,άθραυστα τζάμια,νερά που μπαίνουν από την οροφή με την βροχή,νερά που βγαίνουν στον διάδρομο από το μπάνιο αφού δεν έχει σωστή κλίση το πάτωμα και έχουν γλιστρήσει και πέσει οι τρόφιμοι και πολλά άλλα] καθώς και επίσκεψη στην δομή Σκαραμαγκά έτσι ώστε να επισημανθούν όλα τα προτερήματα ,οι δυνατότητες και οι προδιαγραφές που διαθέτει» λέει ο κ. Γιωργούλας.

Share.

Leave A Reply