Ανασφάλιστοι νεφροπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι

0

ανασφαλιστοιΤη ζωή τους έχασαν από το 2011 έξι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι 18 περιφέρονται σαν φαντάσματα μέρα παρά μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση με κίνδυνο για την υγεία τους, καθώς δεν υπάρχει ο φάκελός τους σε κάθε νοσοκομείο και δεν μπαίνουν στο ίδιο μηχάνημα, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 23η επιστημονική-επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ).

«Oι νεφροπαθείς τελικού σταδίου δεν έχουν καμία ελπίδα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, καθώς πρέπει να περιμένουν στη λίστα μέχρι και 12 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου
«Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να εκδώσει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ στο μεσοδιάστημα άμεση λύση να δοθεί από την 3η και 4η ΥΠΕ» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου δεν έχουν καμία ελπίδα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, καθώς θα πρέπει να περιμένουν στη λίστα μέχρι και 12 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι επτά έτη. Σήμερα, όπως είπε, στη λίστα αναμονής στην Ελλάδα για μεταμόσχευση περιμένουν 1.170 νεφροπαθείς, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρών έχει μειωθεί την τελευταία 10ετία, ενώ το 2014 πραγματοποιήθηκαν μόνο 168 μεταμοσχεύσεις.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία ο κ. Καραγκιόζης τόνισε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων δεν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Ιπποκράτειου, ενώ έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με την υποχρηματοδότηση του Κέντρου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας που υποστηρίζει τη Μονάδα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος σε όλες τις περιοχές της χώρας και ότι το κόστος της συντήρησης των μηχανημάτων είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς καινούργιων νέας τεχνολογίας.

Ο κ. Καραγκιόζης, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με κύριο βάρος στην Περιφέρεια αλλά και στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα Νεφρού λειτουργεί χωρίς μόνιμο νεφρολόγο και ότι στο νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχει μόνο μία νεφρολόγος.

Όσον αφορά στο θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των νεφροπαθών ανέφερε ότι τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ανατράπηκε σε βάρος των πολιτών η συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα χρόνια πάσχοντες να επιβαρύνονται μέχρι και με το 42% του κόστους λιανικής των φαρμάκων, ενώ αρκετοί έφθασαν στο σημείο να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αποχώρησε χωρίς να φροντίσει να προκηρύξει τη διενέργεια και υπογραφή νέας συμφωνίας-πλαίσιο για τα φίλτρα, με αποτέλεσμα από 1/1/2015 να υπάρχει κενό και ιδιαίτερα στα περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία να γίνεται προμήθεια φίλτρων χωρίς προδιαγραφές, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Διαβήτης, υπέρταση και καθιστική ζωή ευθύνονται για τις νεφροπάθειες

«Οι νεφροπάθειες στη χώρα μας αναδεικνύονται σε μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα, καθώς υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τους νεφρούς τους. Από αυτούς οι 9.350 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις ώρες κάθε φορά, ενώ οι υπόλοιποι 650 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση. Το κόστος της κάθε αιμοκάθαρσης για το Δημόσιο ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχο είναι το κόστος της περιτοναϊκής κάθαρσης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΟΝΥ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γεώργιος Ευστρατιάδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν μονάδες νεφρού στα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και 10 ιδιωτικές μονάδες. Όλοι οι ασφαλισμένοι καλύπτονται πλήρως από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα, ενώ οι ασθενείς της Πρόνοιας καλύπτονται μόνο από τα νοσοκομεία. Οι ανασφάλιστοι Έλληνες και μετανάστες νεφροπαθείς καλύπτονται από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

Ο κ. Ευστρατιάδης επισήμανε ακόμη ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση είναι η κύρια αιτία για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεφροπαθών, καθώς ευθύνονται για την πλειονότητα των περιστατικών νεφρικής νόσου τα οποία καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού την τελευταία δεκαετία

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση των νεφρικών μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη, ενώ και οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις, εκτός των ετών 2005 και 2008, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Στη χώρα μας οι πτωματικοί δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά τη δεκαετία 2004-2013 κυμάνθηκαν από 4,1 έως 8,9, τη στιγμή που στην Ισπανία, στο Βέλγιο και πιο πρόσφατα στην Κροατία ξεπερνούσαν τους 30 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού» ανέφερε ο νευρολόγος διευθυντής ΕΣΥ στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Γρηγόρης Μυσερλής.

Παράλληλα, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει αναγκαιότητα νομοθετικών αλλαγών σε ό,τι αφορά στην άμεση και επείγουσα παροχή υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα πτωματικών μεταμοσχεύσεων από δότες με μη πάλλουσα καρδιά, και ότι θα ήταν ωφέλιμο να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων με ανταλλαγή ζώντων δοτών.

http://www.zougla.gr/greece/article/pe8enoun-avoi8iti-anasfalisti-nefropa8is

Share.

Leave A Reply