Αναγκαστικές άδειες και μετακινήσεις του προέδρου του Ι.Σ.Ζακύνθου και της συζύγου του

0

Με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, πρόκειται να αποσπαστεί για 15 ημέρες στο Νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας η διευθύντρια της αναισθησιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ζακύνθου, Ερατώ Πάλλη-Καψαμπέλη, προκειμένου, να καλυφθούν ανάγκες του νοσοκομείου. Τη ίδια στιγμή, ο σύζυγός της και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και Συντονιστής της Χειρουργικής Κλινικής, Παύλος Καψαμπέλης έλαβε 50 ημέρες «αναγκαστικής άδειας», στο πλαίσιο εξόφλησης οφειλόμενων αδειών από προηγούμενα έτη. Η απόφαση αυτή ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι και κρίθηκε κατάφωρα εκδικητική από την ιατρική κοινότητα. «Δεν υπάρχει καμία εκδικητικότητα στη απόφαση αυτή απλώς υπάρχουν υπόλοιπα αδειών και, προσωπικά, δεν έχω διαπιστώσει διάχυτη αντίδραση», λέει ο κ. Νικολόπουλος. «Ο κ. Καψαμπέλης κατέθεσε τις ενστάσεις του στη Νομική Υπηρεσία που θα αποφανθεί. Οσο για την κα Πάλλη-Καψαμπέλη, από τη στιγμή που τα χειρουργεία στη Ζάκυνθο είναι κλειστά και υπάρχει αίτημα από το Νοσοκομείο των Μολάων, για να καλυφθούν ορισμένες επεμβάσεις, θεωρήσαμε ότι μπορεί να γίνει μετακίνηση», συμπληρώνει.

Το Ιστορικό

Ηρθε, είδε και απήλθε η νέα εξειδικευμένη επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Η Επιτροπή επισκέφτηκε αυθημερόν το Γενικό Νοσοκομείο τα νησιού μας και αναχώρησε για να παραδώσει την Έκθεσή της στον ίδιο τον υπουργό Υγείας. Παραμένει, ωστόσο, εν πλήρη λειτουργία η πρώτη 5μελής Επιτροπή που συγκροτήθηκε επίσης από τον υπουργό Υγείας, με επικεφαλής τον Ιατρό-Αναισθησιολόγο, Αναστάσιο Πέτρου και συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία διερεύνησης ων αιτίων που οδήγησαν σε μια σειρά από περιστατικά μετεγχειρητικών επιπλοκών στο Νοσοκομείο ας και που ένα από αυτά είχε μοιραία κατάληξη.
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των φορών και των συλλογικοτήτων του νησιού, από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενώ εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα με το οποίο ζητάται η άμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, ακόμη και αύριο, με την προϋπόθεση να ακολουθηθεί αυστηρά η πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Για «εκδικητικές τακτικές» κάνουν λόγο τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, τα οποία απέχουν πολύ από τους κανόνες δεοντολογίας της ιατρικής επιστήμης. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, παραμένει το ίδιο: οι πολίτες δεν γνωρίζουν ποιος λέει την αλήθεια και ποιος όχι. Πιστεύουν ότι η κάθε πλευρά προσπαθεί να καλύψει κάτι, να αποκρύψει λάθη και να ρίξει την ευθύνη στην αντίθετη πλευρά. Οσο μάλιστα τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά και οι έριδα συνεχίζεται, εντείνεται η οργή και εδραιώνεται το αίσθημα απαξίωση του ιδρύματος.

Επίσκεψη-αστραπή
Όχι μία αλλά δύο Επιστημονικές Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί από το υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, για να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο της 41χρονης συμπολίτισσάς μας και σε 5 ακόμη ελαφρότερα περιστατικά μετεγχειρητικών επιπλοκών σε ισάριθμους χειρουργηθέντες στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Η νέα επιτροπή που συστάθηκε πριν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, αποτελείτο από τη Γεωργία Κωστοπαναγιώτου (Διευθύντρια Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Λοιμωξιολόγο και Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ. του Νοσοκομείου «Αττικόν» και τον Παύλο Μπούργαλη, προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Η Επιτροπή επισκέφτηκε το Νοσοκομείο το πρωί της Πέμπτης και αναχώρησε την ίδια ημέρα. Πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στους χώρους των χειρουργείων και παρέδωσε το πόρισμά της στον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Δύο Επιτροπές με ξεχωριστές έρευνες
Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί το γεγονός της συγκρότησης της Επιτροπής αυτής, από τη στιγμή που συνεχίζει τις εργασίες και έρευνές της η πρώτη Επιστημονική Επιτροπή Διενέργειας Ελέγχων που συγκρότησε και πάλι το υπουργείο Υγείας, από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η κρίση στο Νοσοκομείο μας. Επομένως ποιος ο λόγος συγκρότησης μίας ακόμη Επιτροπής που μάλιστα διενήργησε έλεγχο-αστραπή; Η Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις και να περιγράψει το λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ωστόσο έχω την εντύπωση ότι η Επιτροπή αυτή θα κάνει στη συνέχεια δηλώσεις και θα λυθούν οι απορίες», λέει την ΗΜΕΡΑ ο επικεφαλής της 5μελούς αρχικής Επιτροπής Διενέργειας Ελέγχων, καθηγητής Αναισθησιολογίας, Αναστάσιος Πέτρου. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε και η νέα Επιτροπή αναχώρησε δίχως να εξηγήσει πως και γιατί ακριβώς συγκροτήθηκε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «η Επιτροπή μας συνεχίζει κανονικότατα τη διενέργεια των ελέγχων, δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπής τους», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έλεγχοι. Επίσης επεσήμανε πως οι δύο Επιτροπές δεν έχουν επικοινωνήσει ούτε ανταλλάξει απόψεις και γνώμες για τις έρευνές τους.

Διαφορετικές αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Νικολόπουλο, οι δύο Επιτροπές διενεργούν τελείως διαφορετικούς ελέγχους. «Πρώτον, και οι δύο Επιτροπές συστάθηκαν με εντολή του υπουργού Υγείας», διευκρινίζει ο κ. Νικολόπουλος. «Η νέα Επιτροπή συστάθηκε για αν ελέγξει τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο και στις εγκαταστάσεις του, μετά τις υποδείξεις της Επιτροπής Πέτρου. η Επιτροπή Πέτρου συστήθηκε αποκλειστικά για να διερευνήσει, ως όργανο εμπειρογνωμόνων, τα αίτια θανάτου της 41χρονης και αν αυτός οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα ή μη», εξηγεί.
Από την πλευρά της η ιατρική κοινότητα του νησιού διατηρεί αμφιβολίες για το ποιος έδωσε διαταγή να συγκροτηθεί η νέα Επιτροπή. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Π. Καψαμπέλη, η νέα Επιτροπή δεν συγκροτήθηκε καν με οδηγία του υπουργού αλλά του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας. «Η 5μελής Επιτροπή Πέτρου είναι η μόνη επίσημη απέναντι στο Νόμο», λέει χαρακτηριστικά.

Ψήφισμα από τους φορείς
Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ιατρικού για έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία της Ζακύνθου, είχε ιδιαίτερα επιτυχή συμμετοχή από εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων. Μάλιστα μετά την ενημέρωση τους από τους ιατρούς συνέταξαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Εμείς, οι εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, παραγωγικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερωθήκαμε με αξιοπιστία από την Επιστημονική Κοινότητα του νοσοκομείου μας σχετικά με το πρόβλημα της από πενταμήνου μη λειτουργίας των χειρουργείων στο νοσοκομείο μας. Δηλώνουμε την απαίτησή μας να ανοίξουν από σήμερα (αν είναι δυνατόν) τα χειρουργεία στην Ζάκυνθο, με τρόπο όμως ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλά και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ανάλογο συμβάν να ξανασυμβεί.
Προτείνουμε να εφαρμοστούν αυστηρά οι προτάσεις του Επιστημονικού συμβουλίου για ασφαλή και προοδευτική επανεκκίνηση των χειρουργείων με την παροχή των αναισθησιολογικών αερίων απευθείας από τις φιάλες δίπλα στον ασθενή και για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, ώστε να εμπεδωθεί προοδευτικά ξανά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το νοσοκομείο μας»
, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Για τις μετακινήσεις ιατρών
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί άλλωστε το τελευταίο διάστημα μετά τις αποφάσεις της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για μετακινήσεις ιατρών προς άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, κινήσεις που κρίνονται από όλους «τιμωρητικές και εκφοβιστικές». Το θέμα συζητήθηκε στον ανοιχτό διάλογο και στο ψήφισμα οι αποφάσεις αυτές κρίνονται απαράδεκτες, προσβλητικές για τη δημοκρατία μας και επικίνδυνες για τις τοπικές κοινωνίες. Οι εκπρόσωποι των φορέων στο ψήφισμά τους, απαιτούν «να ανασταλούν τώρα οι όποιες μετακινήσεις ή οι στοχοποιημένες ‘υποχρεωτικές άδειες’ άλλων γιατρών με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την ενεργό δράση, προκειμένου οι Διοικούντες να υλοποιήσουν τα σχέδια» και δηλώνουν διατεθειμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά, με νέα ενημερωτική καμπάνια και κινητοποιήσεις, την εύρυθμη και μάλιστα αναβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Αναγκαστικές άδειες
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, πρόκειται να αποσπαστεί για 15 ημέρες στο Νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας η διευθύντρια της αναισθησιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ζακύνθου, Ερατώ Πάλλη-Καψαμπέλη, προκειμένου, να καλυφθούν ανάγκες του νοσοκομείου. Τη ίδια στιγμή, ο σύζυγός της και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και Συντονιστής της Χειρουργικής Κλινικής, Παύλος Καψαμπέλης έλαβε 50 ημέρες «αναγκαστικής άδειας», στο πλαίσιο εξόφλησης οφειλόμενων αδειών από προηγούμενα έτη. Η απόφαση αυτή ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι και κρίθηκε κατάφωρα εκδικητική από την ιατρική κοινότητα. «Δεν υπάρχει καμία εκδικητικότητα στη απόφαση αυτή απλώς υπάρχουν υπόλοιπα αδειών και, προσωπικά, δεν έχω διαπιστώσει διάχυτη αντίδραση», λέει ο κ. Νικολόπουλος. «Ο κ. Καψαμπέλης κατέθεσε τις ενστάσεις του στη Νομική Υπηρεσία που θα αποφανθεί. Οσο για την κα Πάλλη-Καψαμπέλη, από τη στιγμή που τα χειρουργεία στη Ζάκυνθο είναι κλειστά και υπάρχει αίτημα από το Νοσοκομείο των Μολάων, για να καλυφθούν ορισμένες επεμβάσεις, θεωρήσαμε ότι μπορεί να γίνει μετακίνηση», συμπληρώνει.
Πηγή imerazante.gr

Το πόρισμα της Τριμελούς Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την επαναλειτουργία των χειρουργείων του ΓΝ Ζακύνθου

Share.

Leave A Reply