Ακμή: Αίτια και Θεραπεία

0
Μια χρόνια δερματοπάθεια  που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις μικρές ηλικίες αλλά μπορεί για πρώτη φορά να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η εμφάνιση της ακμής στην πλάτη, στο θώρακα ή στο πρόσωπο προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση αλλά και σωματική δυσφορία, τόσο στα νεαρά άτομα αλλά και στους ενήλικες και έχει την τάση να υποτροπιάζει.
Η νόσος της ακμής οφείλεται στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος και στο προπιονικό βακτήριο της ακμής που δημιουργεί τοπική φλεγμονή.
Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα της ακμής δύσκολα θεραπεύεται ολοκληρωτικά. Στην ύπαρξή της συναινούν παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος, η κληρονομικότητα, η ορμονική ανισορροπία, ενώ πιθανολογούνται και άλλοι όπως είναι το άγχος, το κάπνισμα, η χλωρίδα του εντέρου και ο μεταβολισμός.

Laser_Treatment_for_Acne_Scar

Κυριότεροι τύποι ακμής:
Φαγεσωρική: Χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγεσώρων, οι οποίοι μπορεί να είτε «ανοικτοί» (μαύρα κεράτινα στίγματα που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων), είτε «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα). Είναι η πιο ήπια μορφή ακμής, χωρίς φλεγμονή στο δέρμα.
Βλατιδοφλυκταινώδης: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων (στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα) ή φλυκταινών (κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον). Είναι ακμή μέτριας μορφής, και υπάρχει μια μικρή φλεγμονή στο δέρμα, υποδηλώνοντας έξαρση της μόλυνσης.
Βλατιδοοζώδης: Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό περισσότερων βλατίδων και οζιδίων (σπυράκια κάτω από το δέρμα με όγκο, τα οποία συνήθως προκαλούν πόνο. Η φλεγμονή είναι μεγαλύτερη, και προσβάλλει εκτός από το πρόσωπο, την πλάτη και άλλα σημεία του σώματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κυστική.
Κυστική: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση κύστεων, οι οποίες είναι σπυράκια μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με τα οζίδια και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο και γύρω από το στόμα), τη ράχη και το στήθος. Είναι η πιο βαριά και επώδυνη μορφή της ακμής. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αφήνει σημάδια. Η φλεγμονή οφείλεται κυρίως σε ένα μικρόβιο, το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής.
Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν με το ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Για να δοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εξετάζονται όλοι οι παράμετροι όπως στρες, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, ορμονολογικές διαταραχές και κληρονομικότητα, και ο δερματολόγος αφού λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται προχωρά στο πλάνο της θεραπείας.
Ανάλογα με την κλινική εικόνα καθορίζεται η διαβάθμιση στην βαρύτητα της ακμής, και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Να σημειωθεί πως η έγκαιρη θεραπεία της ακμής είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους και όσοι είναι γονείς παιδιών που εμφανίζουν ακμή, ειδικά εάν και οι ίδιοι έχουν ιστορικό ακμής μέτριας έως βαριάς μορφής.
Στην ενήλικη ακμή, κυρίως γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες ταλαιπωρούνται, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει επιλυθεί το ορμονολογικό αίτιο. Επίσης η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προκαλεί την καλλυντική ακμή. Η ακμή στους ενήλικες προκαλείται από τις ίδιες αιτίες όπως και στους εφήβους: αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και φλεγμονή. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και ορμονικοί παράγοντες. Άλλες πιθανές αιτίες για την ακμή ενηλίκων είναι η χρήση ακατάλληλων αντιηλιακών ή η λήψη φαρμάκων που έχουν δερματικές παρενέργειες.
Αν η ακμή επιμένει, τότε πιθανότατα υπάρχει χρόνια λανθασμένη χρήση καλλυντικών, κάποιος ορμονικός παράγοντας δεν έχει ισορροπήσει, ή και οι δύο συνθήκες αλληλοεπιδρούν προκαλώντας το πρόβλημα.
Στις περιπτώσεις της ενήλικης ακμής, ο δερματολόγος αφού σας εξετάσει και λάβει το ιατρικό ιστορικό ενδεχομένως να προσθέσει κάποια φαρμακευτική αγωγή τοπικά ή με χάπια έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Η μη επεμβατική εφαρμογή του laser και του peeling, συνδυάζει διαφορετικές δράσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της ακμής. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του laser μαζί με την εξισορρόπηση του PH που προσφέρει το peeling συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρότητας του δέρματος και απομακρύνουν τις βλάβες χωρίς σημάδια ή ουλές. Στόχος της θεραπείας είναι να εξαλείψει την ακμή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αποφεύγοντας την φαρμακευτική αγωγή η οποία συχνά προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό.
Η θεραπεία εξατομικεύεται στον τύπο δέρματός σας και στο βαθμό της ακμής που αντιμετωπίζετε. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα σας, ενώ μετά το τέλος του κύκλου των θεραπειών ο δερματολόγος θα σας προτείνει ειδικά προϊόντα ενυδάτωσης & περιποίησης τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα.
Ιατρική Ομάδα Medi Center    www.medi-center.gr  τηλ.: 211 1088444
Share.

Leave A Reply